Ciasto z hebratnikami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen
Ilość porcji: 20
Ciasto z hebratnikami- proste ciasto do kawy. Można zrobić na weekend.
Składniki:
BISZKOPT I
5 jaj
5 łyżek mąki pszennej
5 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
BISZKOPT II
5 jaj
0,5 szkl maku
5 łyżek cukru
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki pszennej
2 łyżki oleju
Masa budyniowa:
0,5 litra mleka
2 budynie waniliowe
5 łyżek cukru
1 margaryna
Masa ze śnieżki:
1 śnieżka
1 galaretka cytrynowa
0,5 szkl wody
Dodatkowo:
4 opakowania herbatników
1 szkl rumu
Sposób przygotowania:
Upieczmy biszkopty I i II. Z białek i cukru ubijmy piane dodajmy pozostałe składniki i upieczmy.
Masę budyniową przyrządzamy na mleku gotując budyń. Następnie studzimy go i miksujemy z utartą margaryna.
Śnieżkę przygotowujemy jak pisze na jej opakowaniu ,gdy jest już ubita dodajemy tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 0,5 szkl wrzątku.
Przełożenie ciasta gotowego to na spodzie :
Biszkopt I- masa ze śnieżki- biszkopt II- masa budyniowa- herbatniki nasączone rumem można polać polewą czekoladową.
# Tagi:
Autor: aga-27
Polecamy również
Wiśniowy blok
Wiśniowy blok- wykwintne ciasto, wysokie i bardzo słodkie! Polecam ciasto blok!Kubuś
Smaczne ciasto z ulubionym soczkiem Kubusiem. Polecam bo warto go wypróbować.Pychotka z pierniczkami i chałwą
Pychotka z pierniczkami i chałwą- przesmaczne ciasto, polecam na letnia porę roku!Ciasto z wkładką kokosowo- makową
Ciasto z wkładką kokosowo- makową- proste ciasto biskzoptoe z wkładką z maku i kokosu. Polecam.Miodowe z jagodową chmurką
Miodowe z jagodową chmurką- smaczne, słodkie aż słów brakuje na tę słodkość!Zobacz więcej przepisów na: