5 jaj
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki wody
2 łyżki kakao
5 łyżek cukru
2 łyżki oleju
3 łyżki mąki
Ciasto z orzechami:
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 pokruszone herbatniki
1 szkl krojonych orzechów włoskich
¾ szkl cukru
1 łyżeczka kakao
6 jaj
Masa:
2 żółtka
0,5 szkl cukru
1 masło
¾ szkl mleka
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
2 łyżki mąki
2 czerwone galaretki
Ptasie mleczko
Ciasto i ciasto z orzechami robimy jak biszkopt ubijając białka z cukrem na sztywną piane i mieszając z pozostałymi składnikami.
Masę robimy zaczynając od wymieszania kawy mąki i żółtek w małej ilosci mleka. Pozostałe zagotowujemy i wlewamy do niego mai i gotujemy krem. Studzimy i ucieramy z masłem.
Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 litra wrzatku i łączymy gdy bedzie zimna z pokrojonym ptasim mleczkiem.
Przełożenie gotowego ciasta:
Ciasto - masa - tężejąca galaretka - masa - ciasto z orzechami- dowolna dekoracja
Ciasto biszkoptowe z pierniczkami i masami
Ciasto z czekoladową masą, śliwkami i adwokatem
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu