Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami

Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami

Ocena: ★

2 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami jest bardzo szybkie i proste w wykonaniu. Doskonale sprawdzi się gdy mamy ochotę na coś słodkiego, a nie chce się nam piec czegoś bardziej pracochłonnego. Polecam przepis.

Składniki:

  • 16 dag cukru
  • 16 dag mąki tortowej
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 ml oleju
  • 1 łyżka kakao
  • pół szklanki malin
  • 1 szklanka jeżyn
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:

Przepis na biszkoptowe ciasto na oleju z owocami:

  1. Owoce należy umyć i dokładnie osuszyć.
  2. Następnie białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i olej i kilka chwil ubijać. Następnie wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  3. Tak wykonane ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao i wymieszać.
  4. Do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciemne ciasto, następnie jasne, można lekko przemieszać ciasta ze sobą, na wierzchu ciasta ułożyć wcześniej przygotowane owoce.
  5. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto wystudzić i oprószyć cukrem pudrem.

Biszkoptowe ciasto na oleju z owocami gotowe, wystarczy pokroić i podawać. Życzę smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy