Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Biszkopt z kremem budyniowym

print Drukuj
Biszkopt z kremem budyniowym

Marta

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
0.0

0 ocen

Łatwe i smaczne. Od dekoracji zależy na jaką okazję je podamy

składniki

biszkopt:
- 4 jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

krem budyniowy:
- 2 budynie śmietankowe
- tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
- 3 szklanki pełnotłustego mleka
- 1 kostka masła

poncz:
- 80 g wody
- 80 g cukru
- sok z 1/2 limonki lub cytryny, sparzonej, wyszorowanej

dekoracja:
- cukrowe kwiatki
- cukrowa posypka
- dekoracyjne ciastka

sposób przygotowania

1.
Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w okrągłej formie, w temperaturze 180 stopni, około 20-25 minut. Upieczony biszkopt wystudzić, przekroić wzdłuż.
2.
Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
3.
Poncz: Zagotować wodę z cukrem. Dodać sok z 1/2 limonki lub cytryny. Ostudzić.
4.
Płaty biszkoptu nasączyć ponczem i przełożyć kremem. Wierzch biszkoptu również posmarować kremem. Udekorować wg uznania.

Tagi: biszkopty
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Bigos naszych Babć
Gwiazdka

Bigos naszych Babć

Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, bigos jest jak znalazł.
Barszcz czerwony
Gwiazdka

Barszcz czerwony

mozna podać z makaronem, uszkami
Kopertki z Indyka
Gwiazdka

Kopertki z Indyka

Kopertki każdego Gościa zachwycą.
Żołądki z Indyka z pieczarkami
Gwiazdka

Żołądki z Indyka z pieczarkami

Na  około talerza jak ułożymy ryż a w środek umieścimy żołądki bardzo ładnie to wygląda.
Kebab – Gyros
Gwiazdka

Kebab – Gyros

Potrawa dla leniwych, zapracowanych osób.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!