Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą

print Drukuj
Biskwity z kremem jagodowym i czekoladą

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

1 ocena

Takie biskwity z kremem jagodowym i czekoladą są bardzo pyszne. Puszyste biszkopty z pysznym i lekkim kremem. Do tego czekolada...bardzo kalorycznie, ale no cóż...bardzo też pysznie. Zapewniam, że nie można im się oprzeć.

składniki

Ciasto:

  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

Krem:

  • 100 ml borówek leśnych
  • 330 ml śmietanki kremówki 30 %
  • 5 dag białej czekolady

 

Dodatkowo:

  • 4 kostki białej czekolady
  • 4 kostki mlecznej czekolady
sposób przygotowania

Przepis na biskwity z kremem jagodowym i czekoladą:

  1. Ciasto: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać żółtka i wodę i chwilę ubijać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
  2. Blaszki wyłożyć papierem do pieczenia i narysować 8 kółek o średnicy około 12 cm zachowując znaczne odstępy. Następnie na każde narysowane kółko nałożyć porcje ciasta formując okrągłe biszkopciki.
  3. Tak przygotowane biszkopciki piec w temperaturze 170 stopni przez około 10 - 15 minut do lekkiego zrumienienia. Należy uważać, żeby ich zbytnio nie spiec ponieważ podczas formowania będą nam się łamać. Biszkopciki powinny być mięciutkie.
  4. Gdy będą upieczone od razu zdjąć je z papieru i formować składając lekko na pół, można to zrobić za pomocą szklanki literatki lub rolką z papierem do pieczenia. Tak uformowane dokładnie wystudzić.
  5. Krem: Czekoladę należy połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie wystudzić. Borówki umyć i dokładnie osuszyć, następnie zmiksować blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mus owocowy i przestudzoną czekoladę, całość dokładnie ubić.
  6. Tak przygotowanym kremem należy nadziewać biszkoptowe łódeczki.
  7. Dekoracja i podanie: Czekolady połamać na małe kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej (oczywiście każdą osobno), następnie płynną czekoladą dekorować biskwity i odstawić do stężenia kremu i zastygnięcia czekolady.

Po tym czasie biskwity z kremem jagodowym i czekoladą są gotowe do podania. Życzę smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!