Tradycyjny polski bigos

Tradycyjny polski bigos

Ocena:

72 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przepis na tradycyjny polski bigos, który gotowany jest chyba we wszystkich polskich domach. Prawdziwy bigos jest kwintesencją polskich smaków.

Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 70 dkg łopatki i karczku
  • 1/2 kg żeberek wędzonych
  • 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • dużą garść suszonych grzybów
  • liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek
  • pieprz, sól, majeranek, papryka ostra
  • 3 łyżki smalcu lub masła
  • 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Jak zrobić tradycyjny, polski bigos:

  1. Kapustę pokroić drobno, zalać wodą i zagotować. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, dodać wcześniej namoczone grzyby, zalać wodą i gotować ok 30 minut.
  2. Kapustę odcedzić dwukrotnie, a następnie połączyć z mięsem i grzybami oraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Nadmiar wody odlać. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
  3. Na patelni rozpuścić smalec lub masło dodać mąkę i zrobić zasmażkę, następnie dodać do bigosu i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
  4. Odstawić w chłodne miejsce żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Bigos najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
  5. Smacznego

Autor: Wiktor

Polecamy również

bigos-dla-smakosza

Bigos dla smakosza

Chciałbym się dzisiaj podzielić sprawdzonym przepisem na wspaniały polski bigos tradycyjny. To przepis na bigos odziedzi...
bigos-ze-sliwkami

Bigos ze śliwkami

Przepis na bigos ze śliwkami. Smak przemijającego lata z pewnością odnajdziemy w bigosie, a to za sprawą dodanych t...
bigos-z-mlodej-kapusty

Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty smakuje jak marzenie, więc, gdy tylko pojawi się młoda kapusta, to bigos z niej gości w moim domu...
bigos-pieczony

Bigos pieczony

Sprawdzony przepis na bigos. Smaczny bigos na Święta i nie tylko musi być. Jak żyć w Polsce bez bigosu? :) Polecam m&oac...
bigos-z-mlodej-kapusty1

Bigos z młodej kapusty

Sprawdzony przepis na bigos z młodej kapusty, najsmaczniejszy wiosną z dodatkiem dużej ilości koperku. Bardzo dobry!

Zobacz więcej przepisów na:

Bigos – tradycyjne przepisy staropolskie

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy