Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Tradycyjny polski bigos

print Drukuj
Tradycyjny polski bigos

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.0

69 ocen

Przepis na tradycyjny polski bigos, który gotowany jest chyba we wszystkich polskich domach. Prawdziwy bigos jest kwintesencją polskich smaków.

składniki
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 70 dkg łopatki i karczku
  • 1/2 kg żeberek wędzonych
  • 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • dużą garść suszonych grzybów
  • liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek
  • pieprz, sól, majeranek, papryka ostra
  • 3 łyżki smalcu lub masła
  • 2 łyżki mąki
sposób przygotowania

Jak zrobić tradycyjny, polski bigos:

  1. Kapustę pokroić drobno, zalać wodą i zagotować. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, dodać wcześniej namoczone grzyby, zalać wodą i gotować ok 30 minut.
  2. Kapustę odcedzić dwukrotnie, a następnie połączyć z mięsem i grzybami oraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Nadmiar wody odlać. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
  3. Na patelni rozpuścić smalec lub masło dodać mąkę i zrobić zasmażkę, następnie dodać do bigosu i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
  4. Odstawić w chłodne miejsce żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Bigos najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
  5. Smacznego
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!