Tradycyjny polski bigos
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
72 Ocen
Ilość porcji: 6
Przepis na tradycyjny polski bigos, który gotowany jest chyba we wszystkich polskich domach. Prawdziwy bigos jest kwintesencją polskich smaków.
Składniki:
- 2 kg kapusty kiszonej
- 70 dkg łopatki i karczku
- 1/2 kg żeberek wędzonych
- 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- dużą garść suszonych grzybów
- liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek
- pieprz, sól, majeranek, papryka ostra
- 3 łyżki smalcu lub masła
- 2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Jak zrobić tradycyjny, polski bigos:
- Kapustę pokroić drobno, zalać wodą i zagotować. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, dodać wcześniej namoczone grzyby, zalać wodą i gotować ok 30 minut.
- Kapustę odcedzić dwukrotnie, a następnie połączyć z mięsem i grzybami oraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Nadmiar wody odlać. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
- Na patelni rozpuścić smalec lub masło dodać mąkę i zrobić zasmażkę, następnie dodać do bigosu i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
- Odstawić w chłodne miejsce żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Bigos najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
- Smacznego
# Tagi:
Autor: Wiktor
Polecamy również
Bigos ze śliwkami
Przepis na bigos ze śliwkami. Smak przemijającego lata z pewnością odnajdziemy w bigosie, a to za sprawą dodanych t...Bigos pieczony
Sprawdzony przepis na bigos. Smaczny bigos na Święta i nie tylko musi być. Jak żyć w Polsce bez bigosu? :) Polecam m&oac...Tradycyjny polski bigos
Przepis na tradycyjny polski bigos, który gotowany jest chyba we wszystkich polskich domach. Prawdziwy bigos jest...Bigos
Potrawa bez której w Polsce nie ma Świąt , kwaśny ,tłusty z dużą ilością mięsiwa:)Bigos dla smakosza
Chciałbym się dzisiaj podzielić sprawdzonym przepisem na wspaniały polski bigos tradycyjny. To przepis na bigos odziedzi...Zobacz więcej przepisów na: