Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Tradycyjny polski bigos

print Drukuj
Tradycyjny polski bigos

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
4.0

69 ocen

Przepis na tradycyjny polski bigos, który gotowany jest chyba we wszystkich polskich domach. Prawdziwy bigos jest kwintesencją polskich smaków.

składniki
  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 70 dkg łopatki i karczku
  • 1/2 kg żeberek wędzonych
  • 30 dkg kiełbasy podwawelskiej
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • dużą garść suszonych grzybów
  • liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec, kminek
  • pieprz, sól, majeranek, papryka ostra
  • 3 łyżki smalcu lub masła
  • 2 łyżki mąki
sposób przygotowania

Jak zrobić tradycyjny, polski bigos:

  1. Kapustę pokroić drobno, zalać wodą i zagotować. Mięso wieprzowe pokroić w kostkę, dodać wcześniej namoczone grzyby, zalać wodą i gotować ok 30 minut.
  2. Kapustę odcedzić dwukrotnie, a następnie połączyć z mięsem i grzybami oraz z pokrojoną w plasterki kiełbasą, dodać przyprawy i gotować do miękkości. Nadmiar wody odlać. Pod koniec gotowania dodać koncentrat pomidorowy.
  3. Na patelni rozpuścić smalec lub masło dodać mąkę i zrobić zasmażkę, następnie dodać do bigosu i dobrze wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem.
  4. Odstawić w chłodne miejsce żeby składniki dobrze się ze sobą połączyły. Bigos najlepiej smakuje po 2-3 dniach.
  5. Smacznego
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!