Bigos z młodej kapusty

Bigos z młodej kapusty

Ocena: ★

25 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Bigos z młodej kapusty smakuje jak marzenie, więc, gdy tylko pojawi się młoda kapusta, to bigos z niej gości w moim domu bardzo często. I wszystkim smakuje, a są grymaśni, oj grymaśni :) Dlatego bigos z młodej kapusty musi być i basta!

Składniki:

  • 2 cebule
  • 1 pęczek koperku
  • 1-2 pętka kiełbasy
  • główka młodej kapusty
  • 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 łyżeczka cukru
  • Zasmażka: 
  • 3 łyżki masła i 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

A bigos z młodej kapusty robi się tak:

  1. Do garnka wlewamy tak z ½ cm wody i dusimy poszatkowaną kapustę.
  2. Do garnka wrzucamy: 
    pokrojoną cebulę, posiekany pęczek koperku - połowę, jak ktoś używa to dodaje kostkę rosołową, wszystko pieprzymy i całość dusimy, aż kapusta się “skurczy”.
  3. Kroimy kiełbasę, dodajemy do garnka i dusimy. Woda powinna wyparować.
  4. Dodajemy koncentrat pomidorowy, sól, cukier.
  5. Robimy zasmażkę:
    rumienimy mąkę na maśle i dodajemy do garnka z kapustą, mieszamy.
  6. Dusimy jeszcze parę minut i na koniec dodajemy pozostałą część koperku.

Bigos z młodej kapusty gotowy, podajemy z pieczywem.

Smacznego!

Autor: Lizka

Polecamy nasze przepisy