Bigos - przepis na smak z dzieciństwa

Bigos - przepis na smak z dzieciństwa

Ocena: ★

19 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Zawsze wracam do smaku z dzieciństwa, do smaku tradycyjnego bigosu. Ach.. bigos, jego smak i aromat wart jest kultywowania i dzisiaj. Bigos przygotowany według tego przepisu zawsze wywołuje we mnie wspomnienia... Dzieciństwo, jak człowiek był mały, wspomnienia tyhc zapachów..Aż łza się w oku kręci :)

Dlatego podzielę się z wami przepisem na tradycyjny polski bigos.

Składniki:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1duża cebula
  • 1/4 kostki smalcu
  • 1 pętko kiełbasy 
  • 0,25 kg wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
  • 0,25 kg cielęciny, pokrojonej w kostkę
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • pół szklanki czerwonego wina
  • mały koncentrat pomidorowy
  • trochę suszonych grzybów
  • 10 suszonych śliwek
  • liście laurowe i ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Najlepszy przepis na bigos:

  1. Kapustę należy poszatkować (nie za drobno) i obgotować odlewając pierwszą wodę, aby nie była kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku. Włożyć do garnka zalać wodą, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie oraz dzień wcześniej namoczone grzyby. Gotować, aż zmięknie. 
  2. Cebulę zeszklić na patelni na smalcu, dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano.
  3. W drugim garnku ugotować pokrojoną wołowinę, cielęcinę i boczek, a następnie mięso, które następnie odcedzamy i dodajemy do ugotowanej kapusty.
  4. Dodajemy czerwone wino i koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
  5. Bigos nabiera szlachetności im częściej jest odgrzewany.

Bigos gotowy - smacznego!

Autor: Wiktor

Polecamy nasze przepisy