Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Bigos - przepis na smak z dzieciństwa

print Drukuj
Bigos - przepis na smak z dzieciństwa

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.6

19 ocen

Zawsze wracam do smaku z dzieciństwa, do smaku tradycyjnego bigosu. Ach.. bigos, jego smak i aromat wart jest kultywowania i dzisiaj. Bigos przygotowany według tego przepisu zawsze wywołuje we mnie wspomnienia... Dzieciństwo, jak człowiek był mały, wspomnienia tyhc zapachów..Aż łza się w oku kręci :)

Dlatego podzielę się z wami przepisem na tradycyjny polski bigos.

składniki
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1duża cebula
  • 1/4 kostki smalcu
  • 1 pętko kiełbasy 
  • 0,25 kg wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
  • 0,25 kg cielęciny, pokrojonej w kostkę
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • pół szklanki czerwonego wina
  • mały koncentrat pomidorowy
  • trochę suszonych grzybów
  • 10 suszonych śliwek
  • liście laurowe i ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania

Najlepszy przepis na bigos:

  1. Kapustę należy poszatkować (nie za drobno) i obgotować odlewając pierwszą wodę, aby nie była kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku. Włożyć do garnka zalać wodą, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie oraz dzień wcześniej namoczone grzyby. Gotować, aż zmięknie. 
  2. Cebulę zeszklić na patelni na smalcu, dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano.
  3. W drugim garnku ugotować pokrojoną wołowinę, cielęcinę i boczek, a następnie mięso, które następnie odcedzamy i dodajemy do ugotowanej kapusty.
  4. Dodajemy czerwone wino i koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
  5. Bigos nabiera szlachetności im częściej jest odgrzewany.

Bigos gotowy - smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!