Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Bigos - przepis na smak z dzieciństwa

print Drukuj
Bigos - przepis na smak z dzieciństwa

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.6

19 ocen

Zawsze wracam do smaku z dzieciństwa, do smaku tradycyjnego bigosu. Ach.. bigos, jego smak i aromat wart jest kultywowania i dzisiaj. Bigos przygotowany według tego przepisu zawsze wywołuje we mnie wspomnienia... Dzieciństwo, jak człowiek był mały, wspomnienia tyhc zapachów..Aż łza się w oku kręci :)

Dlatego podzielę się z wami przepisem na tradycyjny polski bigos.

składniki
  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 1duża cebula
  • 1/4 kostki smalcu
  • 1 pętko kiełbasy 
  • 0,25 kg wołowiny bez kości, pokrojonej w kostkę
  • 0,25 kg cielęciny, pokrojonej w kostkę
  • 100 g boczku, pokrojonego w kostkę
  • pół szklanki czerwonego wina
  • mały koncentrat pomidorowy
  • trochę suszonych grzybów
  • 10 suszonych śliwek
  • liście laurowe i ziarnka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
sposób przygotowania

Najlepszy przepis na bigos:

  1. Kapustę należy poszatkować (nie za drobno) i obgotować odlewając pierwszą wodę, aby nie była kwaśna. Odcisnąć z nadmiaru soku. Włożyć do garnka zalać wodą, dodać śliwki, liście laurowe i ziele angielskie oraz dzień wcześniej namoczone grzyby. Gotować, aż zmięknie. 
  2. Cebulę zeszklić na patelni na smalcu, dodać kiełbasę i zesmażyć na rumiano.
  3. W drugim garnku ugotować pokrojoną wołowinę, cielęcinę i boczek, a następnie mięso, które następnie odcedzamy i dodajemy do ugotowanej kapusty.
  4. Dodajemy czerwone wino i koncentrat pomidorowy, gotujemy jeszcze 15 minut. Doprawiamy do smaku majerankiem, kminkiem, solą i pieprzem.
  5. Bigos nabiera szlachetności im częściej jest odgrzewany.

Bigos gotowy - smacznego!

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!