Bigos dla smakosza

Bigos dla smakosza

Ocena:

31 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Chciałbym się dzisiaj podzielić sprawdzonym przepisem na wspaniały polski bigos tradycyjny. To przepis na bigos odziedziczony po mojej Babci, wypróbowany w rodznie od lat. Żeby smakował jak najlepiej, trzeba go wielokrotnie odgrzewać, wtedy nabiera smaku. A więc do dzieła.

Składniki:

  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 80 dkg cienkiej kiełbasy
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 4 dkg suszonych grzybów 
  • 30 dkg pieczarek, olej do smażenia
  • 8 suszonych śliwek
  • słoiczek przecieru pomidorowego ,3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sól, 5 ziaren jałowca, 2 kostki rosołowe (wołowa i grzybowa), papryka słodka i ostra, kminek

Sposób przygotowania:

Przepis na bigos idealny:

  1. Kapustę pokroić i wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna. Zalać 2 litrami wrzątku. Namoczone grzyby wyjąć i pokroić na kawałki. Wraz z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela. Wszystko gotować bez przykrycia na małym ogniu.
  2. Mięso pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplastry, boczek w malutką kosteczkę. Boczek przesmażyć na oleju i dodać do gotującej się kapusty. Na tym samym tłuszczu przesmażyć mięso wołowe - aż wyparuje woda i mięso zacznie się rumienić. Dodać mięso wieprzowe i czynność powtórzyć. Dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć. Wszystko to włożyć do kapusty. Gotować ok. godzinę co jakiś czas mieszając.
  3. Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do bigosu. Pokruszyć w palcach kostki rosołowe i dodać je do bigosu. Doprawić papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Dodać posiekane suszone śliwki. Dokładnie wymieszać i pogotować pół godziny.
  4. Przecier pomidorowy zalać wrzątkiem ( tyle samo wody co przecieru ) i dokładnie wymieszać. Wlać do bigosu. Gotować jeszcze 10 minut stale mieszając bo od chwili dodania przecieru bigos może się przypalić.
  5. Tak przygotowany bigos możemy już jeść ale zdecydowanie potrawa jest lepsza, gdy wszystkie składniki się przegryzą, a więc na następny dzień.

Smacznego.

Autor: Timi

Polecamy nasze przepisy