Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Bigos dla smakosza

print Drukuj
Bigos dla smakosza

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.9

31 ocen

Chciałbym się dzisiaj podzielić sprawdzonym przepisem na wspaniały polski bigos tradycyjny. To przepis na bigos odziedziczony po mojej Babci, wypróbowany w rodznie od lat. Żeby smakował jak najlepiej, trzeba go wielokrotnie odgrzewać, wtedy nabiera smaku. A więc do dzieła.

składniki
  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 80 dkg cienkiej kiełbasy
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 4 dkg suszonych grzybów 
  • 30 dkg pieczarek, olej do smażenia
  • 8 suszonych śliwek
  • słoiczek przecieru pomidorowego ,3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sól, 5 ziaren jałowca, 2 kostki rosołowe (wołowa i grzybowa), papryka słodka i ostra, kminek
sposób przygotowania

Przepis na bigos idealny:

  1. Kapustę pokroić i wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna. Zalać 2 litrami wrzątku. Namoczone grzyby wyjąć i pokroić na kawałki. Wraz z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela. Wszystko gotować bez przykrycia na małym ogniu.
  2. Mięso pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplastry, boczek w malutką kosteczkę. Boczek przesmażyć na oleju i dodać do gotującej się kapusty. Na tym samym tłuszczu przesmażyć mięso wołowe - aż wyparuje woda i mięso zacznie się rumienić. Dodać mięso wieprzowe i czynność powtórzyć. Dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć. Wszystko to włożyć do kapusty. Gotować ok. godzinę co jakiś czas mieszając.
  3. Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do bigosu. Pokruszyć w palcach kostki rosołowe i dodać je do bigosu. Doprawić papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Dodać posiekane suszone śliwki. Dokładnie wymieszać i pogotować pół godziny.
  4. Przecier pomidorowy zalać wrzątkiem ( tyle samo wody co przecieru ) i dokładnie wymieszać. Wlać do bigosu. Gotować jeszcze 10 minut stale mieszając bo od chwili dodania przecieru bigos może się przypalić.
  5. Tak przygotowany bigos możemy już jeść ale zdecydowanie potrawa jest lepsza, gdy wszystkie składniki się przegryzą, a więc na następny dzień.

Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!