Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Bigos dla smakosza

print Drukuj
Bigos dla smakosza

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.9

31 ocen

Chciałbym się dzisiaj podzielić sprawdzonym przepisem na wspaniały polski bigos tradycyjny. To przepis na bigos odziedziczony po mojej Babci, wypróbowany w rodznie od lat. Żeby smakował jak najlepiej, trzeba go wielokrotnie odgrzewać, wtedy nabiera smaku. A więc do dzieła.

składniki
  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 80 dkg cienkiej kiełbasy
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 4 dkg suszonych grzybów 
  • 30 dkg pieczarek, olej do smażenia
  • 8 suszonych śliwek
  • słoiczek przecieru pomidorowego ,3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sól, 5 ziaren jałowca, 2 kostki rosołowe (wołowa i grzybowa), papryka słodka i ostra, kminek
sposób przygotowania

Przepis na bigos idealny:

  1. Kapustę pokroić i wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna. Zalać 2 litrami wrzątku. Namoczone grzyby wyjąć i pokroić na kawałki. Wraz z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela. Wszystko gotować bez przykrycia na małym ogniu.
  2. Mięso pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplastry, boczek w malutką kosteczkę. Boczek przesmażyć na oleju i dodać do gotującej się kapusty. Na tym samym tłuszczu przesmażyć mięso wołowe - aż wyparuje woda i mięso zacznie się rumienić. Dodać mięso wieprzowe i czynność powtórzyć. Dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć. Wszystko to włożyć do kapusty. Gotować ok. godzinę co jakiś czas mieszając.
  3. Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do bigosu. Pokruszyć w palcach kostki rosołowe i dodać je do bigosu. Doprawić papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Dodać posiekane suszone śliwki. Dokładnie wymieszać i pogotować pół godziny.
  4. Przecier pomidorowy zalać wrzątkiem ( tyle samo wody co przecieru ) i dokładnie wymieszać. Wlać do bigosu. Gotować jeszcze 10 minut stale mieszając bo od chwili dodania przecieru bigos może się przypalić.
  5. Tak przygotowany bigos możemy już jeść ale zdecydowanie potrawa jest lepsza, gdy wszystkie składniki się przegryzą, a więc na następny dzień.

Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!