Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Bigos dla smakosza

print Drukuj
Bigos dla smakosza

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.9

31 ocen

Chciałbym się dzisiaj podzielić sprawdzonym przepisem na wspaniały polski bigos tradycyjny. To przepis na bigos odziedziczony po mojej Babci, wypróbowany w rodznie od lat. Żeby smakował jak najlepiej, trzeba go wielokrotnie odgrzewać, wtedy nabiera smaku. A więc do dzieła.

składniki
  • 2,5 kg kiszonej kapusty
  • 0,5 kg mięsa wołowego
  • 0,5 kg mięsa wieprzowego
  • 80 dkg cienkiej kiełbasy
  • 30 dkg wędzonego boczku
  • 4 dkg suszonych grzybów 
  • 30 dkg pieczarek, olej do smażenia
  • 8 suszonych śliwek
  • słoiczek przecieru pomidorowego ,3 listki laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 5 ziaren pieprzu, sól, 5 ziaren jałowca, 2 kostki rosołowe (wołowa i grzybowa), papryka słodka i ostra, kminek
sposób przygotowania

Przepis na bigos idealny:

  1. Kapustę pokroić i wypłukać w zimnej wodzie, aby nie była mocno kwaśna. Zalać 2 litrami wrzątku. Namoczone grzyby wyjąć i pokroić na kawałki. Wraz z wywarem dodać do kapusty. Wrzucić liście laurowe, ziarna pieprzu, ziela. Wszystko gotować bez przykrycia na małym ogniu.
  2. Mięso pokroić w kosteczkę, kiełbasę w półplastry, boczek w malutką kosteczkę. Boczek przesmażyć na oleju i dodać do gotującej się kapusty. Na tym samym tłuszczu przesmażyć mięso wołowe - aż wyparuje woda i mięso zacznie się rumienić. Dodać mięso wieprzowe i czynność powtórzyć. Dodać kiełbasę i jeszcze chwilę smażyć. Wszystko to włożyć do kapusty. Gotować ok. godzinę co jakiś czas mieszając.
  3. Pieczarki pokroić w półplasterki i dodać do bigosu. Pokruszyć w palcach kostki rosołowe i dodać je do bigosu. Doprawić papryką, kminkiem, solą, pieprzem. Dodać posiekane suszone śliwki. Dokładnie wymieszać i pogotować pół godziny.
  4. Przecier pomidorowy zalać wrzątkiem ( tyle samo wody co przecieru ) i dokładnie wymieszać. Wlać do bigosu. Gotować jeszcze 10 minut stale mieszając bo od chwili dodania przecieru bigos może się przypalić.
  5. Tak przygotowany bigos możemy już jeść ale zdecydowanie potrawa jest lepsza, gdy wszystkie składniki się przegryzą, a więc na następny dzień.

Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!