Meringi kawowe czyli bezy.

Meringi kawowe czyli bezy.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Takie bezy możemy upiec gdy zostanie nam białek np. z pieczenia pączków czy faworków. Są niezwykle słodkie, ale no cóż...nie można im się oprzeć. Te są przełamane lekką nutką kawy. Zapraszam.

Składniki:

1 szklanka cukru

4 białka

1 łyżka kawy rozpuszczalnej

szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

1. Zimne białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

2. Następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

3. Kawę rozpuszczalną wsypać do woreczka i za pomocą wałka dokładnie ją rozgnieść. Przełożyć do ubitych białek i dokładnie wymieszać.

4. Za pomocą szprycy lub łyżeczką formować na blasze wyłożonej papierem małe beziki.

5. Piec około 20 minut, następnie suszyć przy lekko uchylonym piekarniku,przez około 40 minut ,w temperaturze około 140-150.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy