Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Pani Walewska

print Drukuj
Pani Walewska

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
5.0

1 ocena

Pani Walewska - to ciacho robi dużą furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę: delikatna beza, kwaśniejszy dżem z czarnej porzeczki, kruche ciasto oraz masa karpatkowa.

składniki

Ciasto:

  • 320 g mąki
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 1/2 kostka masła w temp. pokojowej

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu kwaśniejszego
sposób przygotowania

Przepis na ciasto Pani Walewska:

  1. Ze wszystkich składników zagniatamy na kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części.
  2. Na wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia foremce wykładamy najpierw pierwszą część ciasta. Smarujemy ją dżemem z czarnej porzeczki.
  3. W misce białka z cukrem ubijamy sztywną pianę, dodajemy mąkę, miksujemy. Przekładamy pianę na dżem.
  4. Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
  5. Czynność wykonujemy dwukrotnie lub jeżeli mamy dwie foremki tych samych wymiarów to można upiec dwa ciasta z dżemem i bezą naraz. 
  6. W tym czasie 3/4 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pozostałe mleko podgrzewamy.
  7. Dobrze wymieszaną masę wlewam do podgrzewanego mleka. Mieszamy aż zgęstnieje, uważamy żeby nie było grudek i odstawiamy, by wystygło.
  8. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce nasz budyń.
  9. Nasze ciasto teraz formujemy w całość: Na spód dajemy pierwszy upieczony blat ciasta, dżemu i bezy, na niego wylewamy nasz krem, przykrywamy go drugim upieczonym blatem.

Na koniec ciasto Pani Walewska posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!