Polecamy dzisiaj:

Muszle zapiekane ze szpinakiem

Pani Walewska

print Drukuj
Pani Walewska

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
5.0

1 ocena

Pani Walewska - to ciacho robi dużą furorę na przyjęciach, imprezach i zdecydowanie zasługuje na uwagę: delikatna beza, kwaśniejszy dżem z czarnej porzeczki, kruche ciasto oraz masa karpatkowa.

składniki

Ciasto:

  • 320 g mąki
  • 3 żółtka
  • 200 g zimnego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 5 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej

Krem:

  • 500 ml mleka
  • 2 żółka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g)
  • 125 g cukru
  • 125 g mąki
  • 1/2 kostka masła w temp. pokojowej

Dodatkowo:

  • 1 słoiczek dżemu kwaśniejszego
sposób przygotowania

Przepis na ciasto Pani Walewska:

  1. Ze wszystkich składników zagniatamy na kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części.
  2. Na wysmarowanej tłuszczem oraz wyłożonej papierem do pieczenia foremce wykładamy najpierw pierwszą część ciasta. Smarujemy ją dżemem z czarnej porzeczki.
  3. W misce białka z cukrem ubijamy sztywną pianę, dodajemy mąkę, miksujemy. Przekładamy pianę na dżem.
  4. Wstawiamy do nagrzanego do 170°C piekarnika. Pieczemy około 30 minut.
  5. Czynność wykonujemy dwukrotnie lub jeżeli mamy dwie foremki tych samych wymiarów to można upiec dwa ciasta z dżemem i bezą naraz. 
  6. W tym czasie 3/4 szklanki mleka miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem waniliowym i cukrem pudrem. Pozostałe mleko podgrzewamy.
  7. Dobrze wymieszaną masę wlewam do podgrzewanego mleka. Mieszamy aż zgęstnieje, uważamy żeby nie było grudek i odstawiamy, by wystygło.
  8. Masło w temp. pokojowej ucieramy na puszystą masę, dodajemy po łyżce nasz budyń.
  9. Nasze ciasto teraz formujemy w całość: Na spód dajemy pierwszy upieczony blat ciasta, dżemu i bezy, na niego wylewamy nasz krem, przykrywamy go drugim upieczonym blatem.

Na koniec ciasto Pani Walewska posypujemy lekko cukrem pudrem. Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!