Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi

print Drukuj
Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Przepis na makowiec. Bardzo słodkie ciasto, dość pracochłonne, ale warto je przygotować chociaż raz. Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi zasmakuje Wam na pewno.

składniki
  • biszkopt:
  • 3 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki aromatu waniliowego
  • beza z makiem:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka maku
  • 100 g rodzynek (lub innych bakalii)
  • 1/3 łyżeczki aromatu migdałowego
  • beza kokosowa:
  • 5 białek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 g wiórków kokosowych
  • krem:
  • 1 l mleka
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32 g)
  • 6 żółtek
  • 2 opakowania budyniu waniliowego w proszku bez cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 250 g masła w temperaturze pokojowej
  • polewa:
  • 4 łyżki wody
  • 4 łyżki cukru
  • 40 g masła
  • 2 łyżki zwykłego kakao
  • nasączenie:
  • 1/3 szklanki wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • dodatkowo:
  • 5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki
sposób przygotowania

Przepis na ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi:

  1. Biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Na jajeczną masę przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodać aromat i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia.
  2. Beza z makiem: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać mak, rodzynki, aromat migdałowy i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
  3. Beza kokosowa: Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, miksować, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać wiórki kokosowe i wymieszać delikatnie łyżką. Pianę przełożyć do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut w temperaturze 160 stopni (termoobieg). Wystudzić.
  4. Krem: Budynie rozmieszać w 500 ml mleka. Dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać. Pozostałe mleko zagotować z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Wlać rozmieszany budyń z mąkami i zagotować. Jak budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać budyń na ogniu, cały czas mieszając, przez około 30 sekund. Zdjąć z ognia i zakryć go folią spożywczą, odstawić do ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło). Masło utrzeć i stopniowo dodawać ostygnięty budyń, cały czas miksując. Ma wyjść jednolity, gładki krem.
  5. Składniki do nasączenia wymieszać i gotowym ponczem nasączyć biszkopt w blaszce. Na biszkopt wyłożyć 1/3 kremu i położyć bezę z makiem. Bezę z makiem posmarować dżemem i wyłożyć połowę pozostałego kremu. Na krem położyć bezę z kokosem i posmarować ją resztą kremu.
  6. Polewa: Wszystkie składniki na polewę włożyć do rondelka i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować polewę przez około 3-4 minuty, aż troszkę zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia. Gotową polewą polać ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin.

Ciasto z makiem i wiórkami kokosowymi gotowe do podania. Smacznego:)

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Bigos naszych Babć
Gwiazdka

Bigos naszych Babć

Bigos można włożyć do słoików, pasteryzować i jak nas zaskoczą Goście, bigos jest jak znalazł.
Barszcz czerwony
Gwiazdka

Barszcz czerwony

mozna podać z makaronem, uszkami
Kopertki z Indyka
Gwiazdka

Kopertki z Indyka

Kopertki każdego Gościa zachwycą.
Żołądki z Indyka z pieczarkami
Gwiazdka

Żołądki z Indyka z pieczarkami

Na  około talerza jak ułożymy ryż a w środek umieścimy żołądki bardzo ładnie to wygląda.
Kebab – Gyros
Gwiazdka

Kebab – Gyros

Potrawa dla leniwych, zapracowanych osób.
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!