Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
12 Ocen

Ilość porcji: 6
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymieszanej ze skrobią ziemniaczaną lub mączką z tapioki. Na pierwszy rzut oka może się Wam wydawać, że przygotowanie barszczu czerwonego z bezglutenowymi uszkami jest pracochłonne, ale wcale tak nie jest – wszystko „gotuje się samo”.
Składniki:
- Buraki 1 kg
- Grzyby suszone ok. 50g
- Cebula 2 sztuki (po 1 do farszu i barszczu)
- Marchew 2-3 sztuki
- Pietruszka 1-2 sztuki,
- Seler kawałek
- Por biała część
- Sok z cytryny 1 - 1½ cytryny
- Mąka gryczana 1 szklanka
- Skrobia ziemniaczana / mączka z tapioki 1/2 szklanki
- Olej rzepakowy 4 łyżki oleju (po 2 do farszu i barszczu i 1 do ciasta)
- Wrzątek ok. 1/2 szklanki
- Ziele angielskie 4 ziarenka
- Liście laurowe 2 sztuki
- Miód 1 łyżeczka
- Czosnek 2-3 ząbki
- Majeranek 1 łyżka majeranku
- Sól morska, czarny pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
A teraz przepis na barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami
- Oczywiście podczas przygotowywania dania bezglutenowego należy zachować wszystkie zasady higieny - tak aby nie dopuścić do "zanieczyszczenia" glutenem
- Grzyby dokładnie opłukać pod bieżącą zimną wodą, zalać przegotowaną wodą i odstawić do namoczenia - najlepiej na noc. Namoczone grzyby gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły, lekko soląc. Grzyby gotujemu mniej więcej godzinę na małym ogniu tak żeby były miękkie
- Następnie odcedzić grzyby pozostawiając wywar. Grzyby odstawiamy na bok, użyjemy ich oczywiście przy przygotowaniu farszu do uszek.
- Posiekać drobno cebulkę (dość drobno), na patelni rozgrzać olej, a następnie zeszlklić na nim cebulkę (na wolnym ogniu bo łatwo przypalić). Obraną i pokrojoną włoszczyznę oraz zeszkloną cebulkę włożyć do garnka zalać 2 litrami zimnej wody
- Dodać przyprawy: ziele angielskie, liście laurowe, pieprz czarny. Przykryć i gotować na małym ogniu przez około godzinę
- Bulion przecedzić przez sito (można wyłożyć go gazą) do dużego garnka.
- Buraki umyć, obrać i pokroić w cząstki. Do garnka z bulionem warzywnym dodać przecedzony przez gęste sito wywar z grzybów i pokrojone buraki
- Czosnek przecisnąć przez praskę, rozetrzeć z majerankiem, a następnie dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą morską i świeżo mielonym czarnym pieprzem
- Gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut
- Pod koniec gotowania barszcz należy zakwasić np. octem winnym
- Doprowadzić do wrzenia - powinien lekko zabulgotać i zdjąć z ognia (nie gotować!!!)
- Następnie należy wykonać farsz: Na patelni z rozgrzanym olejem, podsmażyć drobno posiekaną cebulę. Dodać ugotowane i posiekane grzyby i chwilę podsmażyć, raz na jakiś czas masę przemieszać
- Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Wystudzić i zmiksować
- Następnie należy przygotować ciasto na uszka bezglutenowe: Suche składniki wymieszać, dodać wrzątek i zagnieść ciasto jak na pierogi, stopniowo dolewając wodę - ciasto musi być elastyczne i zwięzłe.
- Z ciasta uformować kulę i przykryć lnianą ściereczką, żeby nie wyschło. Ciasto cienko rozwałkować i pokrywać małe kółka (np. za pomocą małego kieliszka).
- Na środek każdego kawałka ciasta za pomocą małej łyżeczki nakładać farsz grzybowy
- Złożyć ciasto po przekątnej na pół, dokładnie skleić ze sobą brzegi i złączyć ze sobą dwa przeciwległe rogi tak, żeby stworzyć uszko
- Uszka gotować w lekko osolonej wodzie, wrzucając partiami na wrzątek. Wybierać łyżką cedzakową, zaraz po tym, jak wypłyną na wierzch
Barszcz czerwony z uszkami na Wigilię gotowy - wspaniały barszcz wigilijny!
Smacznego:)
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również

Czerwony barszczyk z uszkami.
Wiadomo, że domowy barszczyk jest najlepszy. Moja rodzina go uwielbia, dlatego często go przygotowuję, niezależnie od po...
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami
Barszcz czerwony z bezglutenowymi uszkami jest wegański oraz bezglutenowy. Uszka są przygotowane z mąki gryczanej wymies...
Mój wigilijny barszcz z uszkami
Wigilijny barszcz czerwony z uszkami to obowiązkowe danie wigilijne. Każdego roku, kiedy zbliża się Boże Narodzenie myśl...
Barszcz wigilijny na zakwasie
Barszcz wigilijny na zakwasie wymaga wcześniejszego zaplanowania. Warto jednak przygotować zakwas, bo taki barszcz ukazu...
Barszcz czerwony
Przepis na barszcz, pyszna zupa, którą mozna podać z makaronem, uszkami. Barszcz z buraków idealny jest na...Zobacz więcej przepisów na:
Barszcz czerwony

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.