Jest to dawno zapomniany przeze mnie przepis. Bajgle wychodzą bardzo pyszne. Jednym słowem najlepsze. Mnie najlepiej smakują rozkrojone i posmarowane masełkiem. Warto poświecić trochę czasu i je upiec. Polecam na śniadanie lub kolację.
Ciasto:
2 szklanki ciepłego mleka
5 dag drożdży
1 kg mąki pszennej
2 średnie jajka
1 kopiasta łyżka cukru
pół łyżki soli
Dodatkowo:
odrobina soli
odrobina cukru
mąka pszenna do posypania stolnicy
1. Drożdże rozetrzeć z cukrem i mlekiem, dodać jajka i lekko roztrzepać. Dodać sól i mąkę, następnie zagnieść ciasto.
2. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, żeby wyrosło.
3. Następnie wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części. Następnie z każdej części ciasta toczyć długi wałek, z połowy wałka uformować kółko a pozostałym ciastem obtoczyć kółko tak, żeby powstał obwarzanek.
4. W dużym garnku zagotować wodę, lekko posolić i pocukrować. Następnie do wody wkładać partiami bajgle i gotować kilka sekund. Następnie wyjmować łyżką cedzakową i osuszać na papierowym ręczniku.
5. Bajgle układać na suchej blaszce.
6. Następnie piec do zrumienienia w temperaturze 180 stopni przez około 30 - 35 minut.
7. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu