Ucierana babka z twarogiem.

Ucierana babka z twarogiem.

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Tak pysznej babki wielkanocnej nie może zabraknąć na świątecznym stole. Polecam przepis na babkę wielkanocną z twarogiem idealnie puszystą, lekko wilgotną i pyszną. Polecam sprawdzony przepis.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 20 dag sera białego ( użyłam półtłustego )
  • 1 cukier waniliowy
  • 25 dag masła lub margaryny
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z połowy cytryny
  •  
  • dodatkowe składniki:
  • cukier puder do posypania babki
  • masło do posmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania foremki

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na ucieraną babkę wielkanocną polecam:

  1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie stopniowo wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać. Następnie dodać ser biały i sok z cytryny, dokładnie utrzeć. Na koniec wsypać mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie utrzeć.
  2. Foremkę na babkę posmarować masłem i posypać bułką tartą.
  3. Do przygotowanej foremki przełożyć ciasto.
  4. Następnie ciasto piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.
  5. Babkę wystudzić i wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.

Babka wielkanocna jest gotowa do podania.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy