Ucierana babka z chałwą

Ucierana babka z chałwą

Ocena:

4 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ta babka wielkanocna wyszła idealnie pyszna. Smak chałwy jest w niej bardzo wyczuwalny. A podczas pieczenia po całym domu roznosi się pyszny zapach, któremu nie można się oprzeć. Polecam ten sprawdzony przepis na babkę wielkanocną wielbicielom chałwy, również na świąteczny stół.

Składniki:

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 10 dag chałwy ( użyłam sezamowej )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • półtorej szklanki maki tortowej
  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •  
  • Dodatkowo:
  • 5 dag mlecznej czekolady ( pół tabliczki )
  • masło do posmarowania foremki
  • bulka tarta do posypania foremki

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na babkę wielkanocną z chałwą:

  1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo wbijać po jednym jajku i ucierać, dodać chałwę i dokładnie utrzeć.
  2. Następnie dodać śmietanę, obie mąki i proszek do pieczenia, utrzeć na gładkie ciasto.
  3. Foremkę na babkę posmarować masłem i posypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto.
  4. Babkę piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona. Wystudzić i wyjąć z formy.
  5. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, następnie udekorować nią babkę. Odstawić do zastygnięcia polewy.

Babka wielkanocna gotowa.

Smacznego!

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy