Ucierana babka puszek

Ucierana babka puszek

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ta babka wielkanocna jest mięciutka i zarazem puszysta. Polecam upiec ją na świąteczny stół. Jest szybka, prosta w wykonaniu, z tego przepisu na pewno się uda. Polecam przepis na babkę wielkanocną.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 5 jajek
  • półtorej szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 6 łyżek mąki tortowej
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki octu 10 %
  • dodatkowe składniki:
  • cukier puder do posypania babki
  • masło do posmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania foremki

Sposób przygotowania:

Przepis na babkę wielkanocną w punktach:

  1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem na puszystą masę, następnie wbijać po jednym jajku i ucierać.
  2. Następnie dodawać obie mąki, proszek do pieczenia, ocet i sól, ucierać na gładkie ciasto.
  3. Foremkę na babkę posmarować masłem i posypać bułka tartą. Do foremki przełożyć ciasto.
  4. Babkę piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzić suchym patyczkiem czy jest upieczona.
  5. Babkę wystudzić, wyjąć z formy i oprószyć cukrem pudrem.

Babka wielkanocna jest gotowa. Pokroić i podawać.

Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy