Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Cytrynowa babka.

print Drukuj
Cytrynowa babka.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
2.8

18 ocen

Pyszna i puszysta babka wielkanocna z lekko cytrynową nutką. Idealna na świąteczny stół. Z tego przepisu zawsze się udaje. Polecam przepis na pyszną babkę wielkanocną.

składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sok z jednej cytryny
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • dodatkowe składniki:
  • masło do posmarowania foremki
  • bułka tarta do posypania foremki
  • cukier puder do oprószenia babki
sposób przygotowania

Przepis na babkę wielkanocną:

  1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijamy po jednym jajku i dokładnie ucieramy. Dodajemy sok i skórkę z cytryny, proszek do pieczenia i obie mąki, ucieramy na gładkie ciasto.
  2. Ciasto przekładamy do foremki na babkę wcześniej posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  3. Babkę pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni, dla pewności sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczona.
  4. Wystudzoną wyjmujemy z formy i oprószamy cukrem pudrem.

Babka wielkanocna jest gotowa. Podajemy i smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!