Babka wielkanocna w wersji light

Babka wielkanocna w wersji light

Ocena: ★

47 Ocen

portions

Ilość porcji: 5

Święta nie muszą się kojarzyć z tłustymi, ciężkimi potrawami. Tradycyjne świąteczne potrawy, takie jak babka wielkanocna, zawsze można przygotować w wersji light. Jeżeli chcecie aby i Wasze święta nie skończyły się wizytą w aptece po tabletki wspomagające trawienie.... polecam niniejszą alternatywę tradycyjnej babki wielkanocnej. Oto dietetyczna babka wielkanocna w wersji light ;) 

Składniki:

  • Jajka 4 sztuki
  • Mąka kukurydziana 2 łyżki
  • Otręby (zmielone) 2 łyżki
  • Jogurt naturalny 150g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cynamon (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • Ksylitol 4,5 łyżki

Sposób przygotowania:

Oto przepis na dietetyczną babkę wielkanocną w wersji light

  1. Białka ubić na sztywno,
  2. Do piany dodać ksylitol i dalej ubijać
  3. Następnie dodać żółtka - ubijać
  4. Wymieszać suche składniki: mąkę i zmielone otręby i proszek do pieczenia
  5. dokładnie zmieszane suche składniki dodać do białek
  6. Do powstałej masy dodać jogurt naturalny i opcjonalnie cynamon - podkreśli słodki smak babki
  7. Masę przelać do formy najlepiej silikonowej (ponieważ nie trzeba jej natłuszczać)
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 30 min.

Smacznego! :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy