Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Babka wielkanocna w wersji light

print Drukuj
Babka wielkanocna w wersji light

Shutterstock.com

liczba porcji Liczba porcji 5
Ocena:
4.0

47 ocen

Święta nie muszą się kojarzyć z tłustymi, ciężkimi potrawami. Tradycyjne świąteczne potrawy, takie jak babka wielkanocna, zawsze można przygotować w wersji light. Jeżeli chcecie aby i Wasze święta nie skończyły się wizytą w aptece po tabletki wspomagające trawienie.... polecam niniejszą alternatywę tradycyjnej babki wielkanocnej. Oto dietetyczna babka wielkanocna w wersji light ;) 

składniki
  • Jajka 4 sztuki
  • Mąka kukurydziana 2 łyżki
  • Otręby (zmielone) 2 łyżki
  • Jogurt naturalny 150g
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • Cynamon (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • Ksylitol 4,5 łyżki
sposób przygotowania

Oto przepis na dietetyczną babkę wielkanocną w wersji light

  1. Białka ubić na sztywno,
  2. Do piany dodać ksylitol i dalej ubijać
  3. Następnie dodać żółtka - ubijać
  4. Wymieszać suche składniki: mąkę i zmielone otręby i proszek do pieczenia
  5. dokładnie zmieszane suche składniki dodać do białek
  6. Do powstałej masy dodać jogurt naturalny i opcjonalnie cynamon - podkreśli słodki smak babki
  7. Masę przelać do formy najlepiej silikonowej (ponieważ nie trzeba jej natłuszczać)
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C około 30 min.

Smacznego! :)

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!