Babka wielkanocna w czekoladzie

Babka wielkanocna w czekoladzie

Ocena: ★

13 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Nie ma to jak baby, zwłaszcza te wielkanocne. Nie gadają, nie ganiają, a tylko cieszą oko i rozpływają się w ustach swoją nieziemską słodyczą. Babka wielkanocna jest jak najbardziej godna tego, żeby była w centrum uwagi na naszym wielkanocnym stole.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 250g margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szklanka cukru
  • 4 jajka
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Babka wielkanocna z czekoladą cieszy zarówno oko, jak i kubki smakowe - warto robić w ten sposób:

  1. Jajka ucieramy z obydwoma cukrami (w tym waniliowym). Dodajemy przesiane przez sitko mąki: pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wlewamy do ciasta roztopioną, przestudzoną margarynę i ciągle miksujemy.
  2. Gotową masę dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kakao.
  3. Masę wylewamy do formy w kolejności: najpierw biała, potem kakaowa (kakaową należylać w środek białej) .
  4. Babkę pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  5. Wystudzoną wyjmujemy z foremki i polewamy polewą czekoladową (gotową ze sklepu) i możemy ozdobić, ja ozdabiam perełkami.

Smacznego

Autor: Wiki

Polecamy nasze przepisy