Ciasto to upiekłam w/g receptury mojej babci. Babka jest pyszna i szybka w przygotowaniu. Polecam dla małych i dużych łasuchów.
50 dag mąki
1 szklanka cukru
1 i 1/2 szklanki mleka
15 dag margaryny lub masła
3 jajka
1 mały proszek do pieczenia
1/2 szklanki maku
kilka kropli aromatu rumowego
cukier puder
1.Margarynę lub masło, cukier i żółtka ucieramy razem.
2.Nie przerywając ucierania dodajemy na przemian mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
3.Następnie wsypujemy mak i dokładnie mieszamy.
4.Dodajemy aromat.
5.Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie (najlepiej drewnianą lub plastykową łyżką) łączymy z ciastem.
6.Ciasto wylewamy do foremki na babkę posmarowanej tłuszczem i posypaną bułką tartą.
7.Wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika.
8.Pieczemy w temperaturze 180 st. - 200 st. około 50 minut na złoty kolor. 9.Posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu