Babka piaskowa-makowa

Babka piaskowa-makowa

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Sprawdzony przepis na babkę wielkanocną. Oto babka makowa, pyszna babka która jest puszysta, miękka i wilgotna. Idealna babka na Wielkanoc

Składniki:

  • mąka pszenna 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana niepełna szklanka
  • margaryna 1 kostka 
  • cukier 1 szklanka
  • jajka 4 całe 
  • mak 1 szklanka 
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki 
  • mleko pół szklanka 
  • olejek migdałowy

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na babkę wielkanocną w wersji makowej:

  1. Najpierw musimy margarynę utrzeć z cukrem, dodawać mąki, jajka i  proszek do pieczenia.
  2. Następnie trzeba do utartego ciasta wlać mleko, wsypać suchy mak i dokładnie wymieszać ciasto.
  3. Ciasto teraz trzeba wlać do formy, a następnie pieczemy je w temp. 200 stopni przez 35 minut.

Babka wielkanocna gotowa.

Smacznego!

 

Autor: tulipan

Polecamy nasze przepisy