Babeczki z kremem kokosowym i borówką

Babeczki z kremem kokosowym i borówką

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Urocze malutkie babeczki z kremem kokosowym są "idealne na raz". Borówki można zastąpic każdym innym, najlepiej małym owocem - smakują rewelacyjnie.

Składniki:

spód babeczek:

  • mąka 1,5 szklanki
  • żółtko 2 sztuki
  • cukier puder  2 łyżki
  • masło 100 gram

masa:

  • budyń śmietankowy 1 opakowanie
  • mleko 2 szklanki
  • cukier 3 łyżki
  • masło 50 gram
  • wiórki kokosowe 1/2 szklanki do masy

dodatkowo:

  • wiórki kokosowe do uprażenia
  • borówka

 

Sposób przygotowania:

Przepis na babeczki z kremem kokosowym i borówką: 

  1. Do robota przełożyć wszystkie składniki na babeczki, wymieszać tylko do połączenia się składników
  2. Ciasto zawinąć w folię i na pół godziny schować do lodówki
  3. Rozrobić proszek na budyń w 1 szklance zimnego mleka
  4. Drugą  szklanę mleka zagotować z cukrem, do wrzacego mleka wlewać cienkim strumieniem mieszankę budyniową, zagotować
  5. Zdjąc z ognia dodać wiórki kokosowe oraz masło, energicznie wymieszać
  6. Ostudzić masę
  7. Zimnym ciastem wylepiać foremki, piec 10 minut w 180 stopniach
  8. Zimne babeczki napełniać schłodzonym kremem, ozdobić borówką, posypać uprażonymi wiórkami kokosowymi

Nasz deser gotowy. Smacznego:)

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy