Aquafaba


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 1
Aquafaba jest to woda z gotowania cieciorki. Wykorzystywana w kuchni przez wegan. Stanowi substytut białka - można ją ubić na pianę.
Składniki:
- 1 1/2 szklanki cieciorki
- woda
Sposób przygotowania:
Cieciorkę zalać 4 szklankami zimnej wody. Odstawić na całą noc. Na drugi dzień wodę wylać. Cieciorkę wrzucić do garnka, zalać świeżą wodą - tak aby przykryła ziarna i było jej 1 cm powyżej ciecierzycy.
Gotować do miękkości - ok. 1 godz.
Odcedzić cieciorkę. Wodę zlać. Powinno zostać trochę mniej jak 1/2 szklanki aquafaby.
# Tagi:
Autor: marta625

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.