Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.
Krokiety to brzmi dość smakowicie, a przecież jest to zwykły zapiekany naleśnik z farszem. Wprawdzie można krokiety wykonywać na wiele różnych sposobów, ale ja chyba najbardziej lubię i najczęściej robię krokiety z kapustą i grzybami. Krokiety z mięsem też pyszne, ale to inną razą :)
Naleśniki ze szpinakiem to przepis na naleśniki, które nigdy mi się nie nudzą i mogę je jeść bardzo często. Do tego naleśniki ze szpinakiem to w miarę zdrowy posiłek - szpinak ma sporo żelaza i warto go jeść. Także naleśniki ze szpinakiem robimy i nie marudzimy :)
Szparagi - wiosenny przysmak. To jeden z prostszych przepisów na zapiekane zielone szparagi. Nie trzeba być mistrzem kuchni aby podać tak przyrządzone szparagi. Ich wielką zaletą jest nie tylko fantastyczny smak ale też piękny wygląd. Także jedzmy szparagi!
Mamy teraz całe mnóstwo młodej kapusty, więc nadszedł czas na gołąbki. Niektórzy twierdzą, że najlepsze gołąbki są ze starej kapusty. Ja najlepiej lubię gołąbki z młodej kapusty. Są mięciutkie i smaczniejsze. Polecam.
Kiedy jest sezon na cukinię, gości ona w mojej kuchni bardzo często. Dzisiaj przyrządziłam placki z cukinii. Jutro znowu kupię cukinię, bo placki z cukinii według tego przepisu to potrawa szybka i smaczna. Co więcej, placki z cukinii są pożywne, a jednocześnie niskokaloryczne!
Placki ziemniaczane to bardzo prosta potrawa z ziemniaków smażona na tłuszczu - tyle opis placków ziemniaczanych :) Jednak to mało, bo placki ziemniaczane to przede wszystkim smak i prostota. Przepis na placki ziemniaczane jest naprawdę banalny, a efekt przechodzi wszelkie oczekiwania. Dla mnie placki ziemniaczane to super danie, a oto mój sprawdzony przepis na placki ziemniaczane.
Dobry pasztet nie ma sobie równych. O smaku pasztetu decyduje głównie jakość użytego mięsa, ale również jego przyprawienie. Pasztetu nauczyłam się piec od mojej mamy i nieskromnie powiem, że uważam pasztet mojej mamy za najlepszy na świecie!
Jajka faszerowane to proste i smaczne danie, które gości na wielu stołach. Jajka faszerowane z chrzanem i cebulą robię dosyć często. Nie wymaga to ode mnie specjalnych przygotowań, bo jajka faszerowane z chrzanem i cebulą mogę zrobić przygotowując obiad, czy kolację. Polecam!
Jarmuż warto jeść, bo pyszny i zdrowy. Sałatka z jarmużem smakuje wyśmienicie, a jak do tego dodamy nieco zapomniane buraki to naprawdę zachwycimy każdego gościa w naszym domu! :)
Jesienne pomidory są najlepsze, a na ciepło pomidory faszerowane szpinakiem i zapiekane to już naprawdę niebo w gębie. Także przepis na faszerowane pomidory ze szpinakiem na tapecie. Polecam!
Chrupiące kotlety z jajek, które dobrze smakują z dodatkiem surówek i są doskonałe dla dzieci. Przepis na kotlety z jajek polecam nie tylko dla mam :) Przepis łatwy, więc do dzieła!
Zdrowe i przepyszne kotlety z bardzo zdrowej kaszy jaglanej posiadającej dużo witamin i wpływającej pozytywnie na nasze zdrowie. Kotlety z kaszy jaglanej idealnie pasują na wegetariański obiad. Ze składników powstanie 6 kotlecików.
Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach.
Przepis na idealny sernik! Delikatne ciasto bananowe połączone z aksamitną twarogową warstwą plus nadzienie w postaci aromatycznych owoców, to coś, czemu ciężko się oprzeć. Słodkie, a przy okazji zdrowe.