Polecamy dzisiaj:

Ciasto kruche z czereśniami

Przepisy

Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Mazurek pomarańczowy i czekoladow y to coś, co lubimy, ale zdecydowaliśmy, że na Wielkanoc zrobimy jeden - to jest właśnie dla nas propozycja: mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową. Rodzina przy wielkanocnym stole będzie zachwycona!
Linia
Zupa cebulowa - jak zrobić najlepszą

Zupa cebulowa - jak zrobić najlepszą

To mój ulubiony przepis na zupę cebulową, a teraz dzięki niemu każdy się dowie, jak zrobić najlepszą zupę cebulową. :) Niektórzy sądzą, że zupa cebulowa to coś dużego, w sensie skomplikowanego z Francji, ale nic bardziej mylnego. To była zupa biednych ludzi, którzy oprócz cebuli, szklanki wina i bagietki na stole nie posiadali dużo więcej, oprócz dzieci :) Stąd zupa cebulowa jest prosta a składniki zwykłe.
Zupa cebulowa po francusku

Zupa cebulowa po francusku

Zupa cebulowa to kuchnia francuska, prezkonałem się o tym, gdy z ostatniego wyjazdu do Francji przywiozłam wyśmienity przepis na zupę cebulową. Smakuje cudownie i przywołuje malownicze widoki znad Sekwany. :)
Linia
Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?

Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?

Jak zrobić najlepszą pieczoną karkówkę? Korzystając z tego przepisu uda nam się to bez pudła. Przepis na pieczoną karkówkę, który polecam, przetestowałem i wykorzystuję na każde Święta. Bo jak można obchodzić Święta bez pieczonego mięsiwa? No nie da się :)
Sos tatarski na grilla

Sos tatarski na grilla

Sos tatarski... odkąd zaczęłam go robić nie mogę wyobrazić sobie grilla w naszej rodzienie bez tego sosu. Karkówka czy kurczak, nawet zwykła kiełbasa nabierają od razu innego smaku. Polecam sos tatarski jako doskonały dodatek do grillowanych mięs i wędlin. Jeśli ktoś nie próbował, to zachęcam.
Linia
Aromatyczny mazurek pomarańczowy

Aromatyczny mazurek pomarańczowy

Uwielbiam mazurki - niepozorne a takie pyszne. Mazurek pomarańczowy jest moim ulubionym. A w tym mazurku aromat pomarańczy jest tak intensywny, że aż wpływa na nasz nastrój przy wielkanocnym stole. Smacznego!
Mazurek pomarańczowy z marcepanem

Mazurek pomarańczowy z marcepanem

Jeśli ktoś lubi ciasto marcepanowe - ten mazurek będzie idealny. Przepis na mazurek pomarańczowy z marcepanem podała mi koleżanka - przetestowałam - jest pyszny. Święta tuż tuż, zatem polecam mój mazurek pomarańczowy z marcepanem
Linia
Zupa cebulowa dla początkujących

Zupa cebulowa dla początkujących

Zupa cebulowa była dla mnie swoistym poligonem doświadczalnym moich zmagań kulinarnych. Ze względu na prostotę polecam ją wszystkim początkującym kucharzom. To była pierwsza zupa, jaką gotowałam i wyszła od razu :) Takze nie ma co sie bać i warto brać się za przepis na zupę cebulową.
Sos tatarski z kaparami

Sos tatarski z kaparami

Polecam uniwersalny sos tatarski pasujący do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin. Oczywiście nie ma on nic wspólnego z dawnymi czy obecnymi Tatarami, ale nazwa sos tatarski się przyjęła, więc nie ma co z nią walczyć. Lubię sos tatarski, choć zawiera majonez, a niestety majonez w dużej ilości nie jest zbyt zdrowy :( nad czym ubolewam, bo go bardzo lubię.
Linia
Pieczona karkówka – najprostszy przepis

Pieczona karkówka – najprostszy przepis

Pieczona karkówka jest wyśmienitym daniem nawet na uroczysty obiad. Podana z warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Pieczona karkówka to jedno z moich najbardziej ulubionych dań. A że domownicy też za nią przepadają, przyrządzam ją bardzo często.
Mazurek pomarańczowy na szybko

Mazurek pomarańczowy na szybko

To przepis na mazurek pomarańczowy, który jest tak szybki w przygotowaniu, że nie trzeba Wielkanocy, żeby się do niego zabrać. Oczywiście mazurki to ciasta, które najbardziej kojarzą nam się z wiosną i Wielkanocą więc serdecznie polecam mój mazurek pomarańczowy na tę okazję.
Linia
Zupa cebulowa na przeziębienie

Zupa cebulowa na przeziębienie

Zupa cebulowa to dobry sposób na wszelkiego rodzaju infekcje. Czy to jesień, czy to wiosna, to żeby być odpornym na wszelkie rodzaju infekcje trzeba się dobrze odżywiać. To prawda stara jak świat. Proponuję aromatyczną, łatwą w wykonaniu zupę cebulową.
Soczysta pieczona karkówka

Soczysta pieczona karkówka

Pieczona karkówka to idealny pomysł, gdy szybko chcemy przyrządzić obiad i zależy nam, żeby to było coś mięsnego. Przepis na pieczoną karkówkę jest bardzo prosty. Nie wymaga skomplikowanych składników. Każdy powinien sobie poradzić z przygotowaniem pieczonej karkówki.
Linia
Kluski śląskie – najprostszy przepis

Kluski śląskie – najprostszy przepis

Jeśli lubisz mączne potrawy a przeraża cię robienie pierogów, zrób na obiad kluski śląskie. To megaproste zadanie. Kluski śląskie robi się z niewielu składników. Naprawdę nie zdarza się żeby kluski śląskie się nie udały. Przekonaj się sam. Oto najprostszy przepis.
Mazurek pomarańczowy w dwóch wersjach

Mazurek pomarańczowy w dwóch wersjach

Ten przepis na mazurek pomarańczowy jest kompilacją kilku zasłyszanych w mojej rodzinie przepisów. Oczywiście babcia i mama, gdy robiły mazurek, nie posiłkowały się gotowymi produktami. Ja jednak podałam też opcję dla bardziej leniwych albo nazwijmy: mających mniej czasu. Zatem szybki przepis na mazurek pomarańczowy poniżej. Smacznego!
Linia
Sos tatarski na szybko

Sos tatarski na szybko

Wiele jest odmian sosu tatarskiego. Polecam sos tatarski w wersji minimalistycznej i szybkiej. Można go zrobić raz dwa, a rodzajów zastosowań jest mnóstwo: taki sos możemy użyć do ryby, do mięsa, a na grilla jest wprost idealny i nawet kanapkę posmarować można. :)
Zupa cebulowa na kaca

Zupa cebulowa na kaca

Cebula jest chyba najczęściej wykorzystywanym warzywem w naszej kuchni.I bardzo dobrze, bo to mnóstwo witamin, a i nieprzeciętny smak to niewątpliwie największe zalety tego wspaniałego warzywa. Zupa cebulowa podobno leczy ze skutków pijaństwa, więc warto przepis na zupę cebulową zachować :)
Linia
Kluski śląskie babci Eugenii

Kluski śląskie babci Eugenii

Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapomniana, dlatego warto do nie wrócić. Kluski śląskie kojarzą mi się z moją babcią, bo właśnie u niej najczęściej je jadłem.
Sos tatarski - prosty przepis

Sos tatarski - prosty przepis

Prosty przepis na sos tatarski - dodatek do mięs, ryb oraz wszelkiego rodzaju wędlin. Warto zrobić go samemu, mamy wtedy pewność, co jemy. I oczywiście sos tatarski ma tyle wspólnego z Tatarami, co ryba po grecku z rybami :)
ostatnio dodane
Fileciki pod migdałową panierką
Gwiazdka

Fileciki pod migdałową panierką

Nie ma nic prostszego, łatwego a zarazem pysznego do zrobienia jak kotlety pod migdałową pierzynką.
Ziemniaki z kotlecikami
Gwiazdka

Ziemniaki z kotlecikami

Ciekawy pomysł na faszerowane ziemniaki, małymi kotlecikami mielonymi. Polecam pyszne.
Tostowa zapiekanka z kurczakiem
Gwiazdka

Tostowa zapiekanka z kurczakiem

Zapiekanka na chlebie tostowym z makaronem oraz kurczakiem, którą możemy podać na obiad lub kolacje.
Brownie czekoladowe
Gwiazdka

Brownie czekoladowe

Przepis na brownie czyli ciasto czekoladowe jest łatwy, więc warto wypróbować. Brownie pokrojone na kawałki pasuje doskonale do aromatycznej kawy :) Polecam sprawdzony przepis na brownie!
 Fasola szparagowa z kiełbasą
Gwiazdka

Fasola szparagowa z kiełbasą

Smaczna przekąska na kolacje.
Zawijane tosty
Gwiazdka

Zawijane tosty

Nie tylko muszą być tosty z tostera ;)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!