Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Przepisy

Łosoś pieczony - najprostszy przepis

Łosoś pieczony - najprostszy przepis

Łosoś pieczony to nieskomplikowana potrawa, przynajmniej ten przepis na łososia jest najprostszy na świecie. Naprawdę każdy moze upiec łososia, nie wymaga to finezji ani kunsztu kulinarnego. Pomimo tego łosoś pieczony jest naprawdę dobry, czyli, jak widać prostota jest najlepsza.
Łosoś pieczony z ziemniakami

Łosoś pieczony z ziemniakami

Gdy niespodziewani goście pojawiają się w piątek, a my akurat pościmy, to pojawia się dylemat, co podać? Proponuję niestandardowy obiad rybny i honorowego gościa na stole w postaci łososia z ziemniakami. Łosoś pieczony będzie idealnym obiadem i chyba każdemu przypasuje.
Linia
Żurek wielkanocny

Żurek wielkanocny

Żurek może stanowić codzienny obiad, ale świąteczny żurek to już kwintesencja smaku wielu mięs i wędlin. Ja najczęściej dodaję i wędzonkę i kiełbasę i oczywiście schabik. Polecam go na nadchodzące święta wielkanocne.
Żurek staropolski

Żurek staropolski

Czymże byłby żurek, gdyby nie zakwas na jakim jest przygotowywany? Dzięki niemu i kwaśnej śmietanie, którą jest zaprawiany, żurek pobudza nasze kubki smakowe i jest niemal boski. A na Święta pasuje jak ulał, bo jak to Wielkanoc bez żurka? Przepis na żurek staropolski.
Linia
Łosoś pieczony w folii ze szparagami

Łosoś pieczony w folii ze szparagami

Łosoś pieczony ze szparagami to potrawa doskonała na piątkowy uroczysty obiad. Typowo postne danie. Święta wielkanocne są dość krótkie, a rodzina często u nas gości już od Wielkiego Czwartku stąd wykwintny, rodzinny łosoś pieczony na obiad.
Łosoś pieczony w folii z ziołami

Łosoś pieczony w folii z ziołami

Wspaniały aromat ryby i świeżych ziół - taki jest właśnie jest łosoś pieczony. Najlepszy na świąteczny stół. Łosoś pieczony w folii w ziołach to klasa sama w sobie. I smak i prezencja - szczerze polecam, bo jest naprawdę pyszny, a poza tym ryby trzeb ajeść przynajmniej raz w tygodniu :) 
Linia
Łosoś pieczony z pieprzem i kolendrą

Łosoś pieczony z pieprzem i kolendrą

Ryba jest dobra na wszystko. Ten slogan głosi starą prawdę o zbawiennym skutku spożywania ryb. Dzisiaj proponuję danie ze szlachetnej ryby, jaką jest łosoś pieczony. Nie każdy lubi łososia, jednak upieczony nabiera szlachetności, a dzięki przyprawom dobrego smaku. Polecam, oto mój łosoś pieczony.
Królewski makowiec

Królewski makowiec

Makowiec jest królem wśród wszystkich świątecznych wypieków. Nigdy nie może go zabraknąć na polskim stole. Wielkanoc kojarzy mi się wprawdzie najbardziej z babką wielkanocną, ale makowiec to jest dopiero to co lubię najbardziej i wszystkim polecam :)
Linia
Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec - pyszne, słodkie ciasto dla prawdziwego domowego łasucha. Tak w kilku słowach można określić makowiec na kruchym cieście. Nie pieczemy go zbyt często. Jednak zbliżają się święta i w związku z tym makowiec to doskonałe ciasto na nasz stół.
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Makowiec jest dosyć wymagającym ciastem, dosyć czasochłonnym lecz z pewnością jego walory smakowe zrekompensują nam wszelkie niedogodności. Makowiec połączony z jabłkami to prawdziwa rewelacja.
Linia
Makowiec zawijany tradycyjny

Makowiec zawijany tradycyjny

Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. I dlatego kultywuje tę tradycję i piekę makowiec na potęgę w okresie świątecznym :)
Wielkanocna biała kiełbasa zapiekana

Wielkanocna biała kiełbasa zapiekana

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Taka biała kiełbasa zapiekana z pieczarkami smakuje pierwszorzędnie i po prostu mus na Wielkanoc ją zrobić. Od dawna robię ją na pewno co roku na Święta, ale w zwykły dzień też czasem wykorzystuję przepis. POlecam, bo jst sprawdzony i wychodzi naprawdę smaczna kiełbasa.
Linia
Makowiec - strucla

Makowiec - strucla

Święta za pasem, pomyślmy więc o świątecznych wypiekach. Polecam wspaniały makowiec, a właściwie struclę makową. Ładnie udekorowany makowiec może nie tylko zaspokoić apetyt ale również udekorować nasz świąteczny stół.
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche a jednocześnie delikatne. Ja niestety zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę. W te Święta wielkanocne na moim stole zagości mazurek kajmakowy przygotowany wg poniżej receptury (już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis:(. Będzie pysznie!
Linia
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Wielkanoc to dobry pretekst, żeby przypomnieć sobie przepis na białą kiełbasę zapiekaną z cebulą, choć ja akurat przyrządzam ją dosyć często, bo po prostu ją lubię :) Idę tutaj na łatwiznę bo po prostu kupuję białą kiełbasę parzoną i już nie muszę jej gotować, bo jest sparzona, wystarczy upiec.
Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.
Linia
Mazurek kajmakowy z orzechami

Mazurek kajmakowy z orzechami

Jest to przepis na nieco inny mazurek kajmakowy. Właściwie można o nim mówić mazurek orzechowy a masę kajmakową traktować jako niekonieczny dodatek. Ja piekąc ten mazurek na Święta często zostawiam go bez masy kajmakowej na wierzchu i bez żadnych bakalii. Jedyną dekoracją są orzechy, ale Wam tak nie polecam, czyli dajemy i masę kajmakową i orzechy włoskie.
Mazurek kajmakowy z gotową masą

Mazurek kajmakowy z gotową masą

Przepis na prosty mazurek kajmakowy z gotowej masy kajmakowej. Mazurek udekorowany migdałami i masą kajmakową będzie znikał z wielkanocnego stołu z prędkością rakiety, tak przynajmniej dzieje się u mnie.
Linia
Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana - ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez przepisu na białą kiełbasę. Można powiedzieć, że to symbol Świąt, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną nie jest trudny, warto samemu zrobić to danie.
Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!