Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Przepisy

Aromatyczny mazurek pomarańczowy

Aromatyczny mazurek pomarańczowy

Uwielbiam mazurki - niepozorne a takie pyszne. Mazurek pomarańczowy jest moim ulubionym. A w tym mazurku aromat pomarańczy jest tak intensywny, że aż wpływa na nasz nastrój przy wielkanocnym stole. Smacznego!
Mazurek pomarańczowy z marcepanem

Mazurek pomarańczowy z marcepanem

Jeśli ktoś lubi ciasto marcepanowe - ten mazurek będzie idealny. Przepis na mazurek pomarańczowy z marcepanem podała mi koleżanka - przetestowałam - jest pyszny. Święta tuż tuż, zatem polecam mój mazurek pomarańczowy z marcepanem
Linia
Zupa cebulowa dla początkujących

Zupa cebulowa dla początkujących

Zupa cebulowa była dla mnie swoistym poligonem doświadczalnym moich zmagań kulinarnych. Ze względu na prostotę polecam ją wszystkim początkującym kucharzom. To była pierwsza zupa, jaką gotowałam i wyszła od razu :) Takze nie ma co sie bać i warto brać się za przepis na zupę cebulową.
Sos tatarski z kaparami

Sos tatarski z kaparami

Polecam uniwersalny sos tatarski pasujący do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin. Oczywiście nie ma on nic wspólnego z dawnymi czy obecnymi Tatarami, ale nazwa sos tatarski się przyjęła, więc nie ma co z nią walczyć. Lubię sos tatarski, choć zawiera majonez, a niestety majonez w dużej ilości nie jest zbyt zdrowy :( nad czym ubolewam, bo go bardzo lubię.
Linia
Pieczona karkówka – najprostszy przepis

Pieczona karkówka – najprostszy przepis

Pieczona karkówka jest wyśmienitym daniem nawet na uroczysty obiad. Podana z warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Pieczona karkówka to jedno z moich najbardziej ulubionych dań. A że domownicy też za nią przepadają, przyrządzam ją bardzo często.
Mazurek pomarańczowy na szybko

Mazurek pomarańczowy na szybko

To przepis na mazurek pomarańczowy, który jest tak szybki w przygotowaniu, że nie trzeba Wielkanocy, żeby się do niego zabrać. Oczywiście mazurki to ciasta, które najbardziej kojarzą nam się z wiosną i Wielkanocą więc serdecznie polecam mój mazurek pomarańczowy na tę okazję.
Linia
Zupa cebulowa na przeziębienie

Zupa cebulowa na przeziębienie

Zupa cebulowa to dobry sposób na wszelkiego rodzaju infekcje. Czy to jesień, czy to wiosna, to żeby być odpornym na wszelkie rodzaju infekcje trzeba się dobrze odżywiać. To prawda stara jak świat. Proponuję aromatyczną, łatwą w wykonaniu zupę cebulową.
Soczysta pieczona karkówka

Soczysta pieczona karkówka

Pieczona karkówka to idealny pomysł, gdy szybko chcemy przyrządzić obiad i zależy nam, żeby to było coś mięsnego. Przepis na pieczoną karkówkę jest bardzo prosty. Nie wymaga skomplikowanych składników. Każdy powinien sobie poradzić z przygotowaniem pieczonej karkówki.
Linia
Najlepsze kluski śląskie

Najlepsze kluski śląskie

Kluski śląskie to jeden z rodzajów klusek ziemniaczanych odznaczające się cechą szczególną - wgłębieniem w środku. Szczególnie popularne na Śląsku, skąd nazwę swą biorą, rozprzestrzeniły się po całej Polsce. Warto je robić, bo kluski śląskie są po prostu pyszne i można je jeść czy to same czy też z sosami, mięsem lub, tak jak na Śląsku, z różnymi rodzajami kapusty.
Kluski śląskie – najprostszy przepis

Kluski śląskie – najprostszy przepis

Jeśli lubisz mączne potrawy a przeraża cię robienie pierogów, zrób na obiad kluski śląskie. To megaproste zadanie. Kluski śląskie robi się z niewielu składników. Naprawdę nie zdarza się żeby kluski śląskie się nie udały. Przekonaj się sam. Oto najprostszy przepis.
Linia
Mazurek pomarańczowy w dwóch wersjach

Mazurek pomarańczowy w dwóch wersjach

Ten przepis na mazurek pomarańczowy jest kompilacją kilku zasłyszanych w mojej rodzinie przepisów. Oczywiście babcia i mama, gdy robiły mazurek, nie posiłkowały się gotowymi produktami. Ja jednak podałam też opcję dla bardziej leniwych albo nazwijmy: mających mniej czasu. Zatem szybki przepis na mazurek pomarańczowy poniżej. Smacznego!
Sos tatarski na szybko

Sos tatarski na szybko

Wiele jest odmian sosu tatarskiego. Polecam sos tatarski w wersji minimalistycznej i szybkiej. Można go zrobić raz dwa, a rodzajów zastosowań jest mnóstwo: taki sos możemy użyć do ryby, do mięsa, a na grilla jest wprost idealny i nawet kanapkę posmarować można. :)
Linia
Zupa cebulowa na kaca

Zupa cebulowa na kaca

Cebula jest chyba najczęściej wykorzystywanym warzywem w naszej kuchni.I bardzo dobrze, bo to mnóstwo witamin, a i nieprzeciętny smak to niewątpliwie największe zalety tego wspaniałego warzywa. Zupa cebulowa podobno leczy ze skutków pijaństwa, więc warto przepis na zupę cebulową zachować :)
Kluski śląskie babci Eugenii

Kluski śląskie babci Eugenii

Kluski śląskie to oprócz pierogów najbardziej znana tradycyjna polska potrawa. Dziś może nawet trochę zapomniana, dlatego warto do nie wrócić. Kluski śląskie kojarzą mi się z moją babcią, bo właśnie u niej najczęściej je jadłem.
Linia
Pieczona karkówka - wyśmienity obiad

Pieczona karkówka - wyśmienity obiad

Pieczona karkówka, któż z nas jej nie lubi. Soczyste mięso, wyraziste przyprawy. Niepowtarzalny aromat. Pieczona karkówka gości na moim stole bardzo często. Idealna na gorąco, bardzo smaczna na zimno jako składnik kanapek. Więc do roboty!
Sos tatarski - prosty przepis

Sos tatarski - prosty przepis

Prosty przepis na sos tatarski - dodatek do mięs, ryb oraz wszelkiego rodzaju wędlin. Warto zrobić go samemu, mamy wtedy pewność, co jemy. I oczywiście sos tatarski ma tyle wspólnego z Tatarami, co ryba po grecku z rybami :)
Linia
Mazurek pomarańczowy na Wielkanoc

Mazurek pomarańczowy na Wielkanoc

Mazurek pomarańczowy to alternatywa dla tych, którzy nie wyobrażają sobie Wielkanocy bez mazurka, ale niekoniecznie lubią czekoladę w dużych ilościach. Lekko cytrusowy, delikatny mazurek pomarańczowy jest idealny do podjęcia gości przy popołudniowej herbacie/kawie.
Zupa cebulowa - łatwy przepis

Zupa cebulowa - łatwy przepis

Zupa cebulowa, gdy zmarzniemy lub przemokniemy to jest to, co naszemu organizmowi potrzeba, dlatego polecam aromatyczną zupę cebulową. Chroni przed przeziębieniem i wspaniale smakuje. I zupa cebulowa może być gotowana cały, okrągły rok.
Linia
Pieczona karkówka – królowa mięsnych dań

Pieczona karkówka – królowa mięsnych dań

Pieczona karkówka jest jednym z najpopularniejszych dań mięsnych w polskiej kuchni. A pieczona karkówka, odpowiednio przyrządzona smakuje bardzo dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. Jak prawidłowo upiec karkówkę?
Mazurek czekoladowy ze świeżymi owocami

Mazurek czekoladowy ze świeżymi owocami

Dla wielu osób mazurek czekoladowy wydaje się ciastem zbyt skomplikowanym aby je przygotować. Dlatego wiele z nas decyduje się na zakup mazurka. Ja myślę, że jednak warto spróbować. Mazurek czekoladowy tylko wygląda tak “groźnie” ale proszę uwierzyć mazurek nie jest ciastem trudnym do zrobienia. A jaka będzie przyjemność z podania na wielkanocny stół mazurka czekoladowego własnej “produkcji”.
ostatnio dodane
Brokułowa sałatka
Gwiazdka

Brokułowa sałatka

Brokułowa fantazja na niedzielna kolacje
Udka faszerowane kapustą kiszoną i grzybami.
Gwiazdka

Udka faszerowane kapustą kiszoną i grzybami.

uwielbiam kapuste kiszoną a jak ktos lubi pierogi z kapusta i grzybami to proponuje to danie.
Drobiowa zapiekanka z migdałami.
Gwiazdka

Drobiowa zapiekanka z migdałami.

zapiekanka jest bardzo pyszna, kurczak w sosie migdałowy z dodatkiem sera.
Kotlecki Ala pizza
Gwiazdka

Kotlecki Ala pizza

Pizze każdy lubi, duzy i mały a co powiecie na ktleciki w wersji pizza?
Flaki z udek z kurczaka
Gwiazdka

Flaki z udek z kurczaka

Gdy ktoś nie lubi flaków, proszę spróbować takiej fersji
Berlinki Ala pizza
Gwiazdka

Berlinki Ala pizza

Polecam dla tzw Tadków niejadków
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!