Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Przepisy

Makowiec - strucla

Makowiec - strucla

Święta za pasem, pomyślmy więc o świątecznych wypiekach. Polecam wspaniały makowiec, a właściwie struclę makową. Ładnie udekorowany makowiec może nie tylko zaspokoić apetyt ale również udekorować nasz świąteczny stół.
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche a jednocześnie delikatne. Ja niestety zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę. W te Święta wielkanocne na moim stole zagości mazurek kajmakowy przygotowany wg poniżej receptury (już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis:(. Będzie pysznie!
Linia
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Wielkanoc to dobry pretekst, żeby przypomnieć sobie przepis na białą kiełbasę zapiekaną z cebulą, choć ja akurat przyrządzam ją dosyć często, bo po prostu ją lubię :) Idę tutaj na łatwiznę bo po prostu kupuję białą kiełbasę parzoną i już nie muszę jej gotować, bo jest sparzona, wystarczy upiec.
Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.
Linia
Mazurek kajmakowy z orzechami

Mazurek kajmakowy z orzechami

Jest to przepis na nieco inny mazurek kajmakowy. Właściwie można o nim mówić mazurek orzechowy a masę kajmakową traktować jako niekonieczny dodatek. Ja piekąc ten mazurek na Święta często zostawiam go bez masy kajmakowej na wierzchu i bez żadnych bakalii. Jedyną dekoracją są orzechy, ale Wam tak nie polecam, czyli dajemy i masę kajmakową i orzechy włoskie.
Mazurek kajmakowy z gotową masą

Mazurek kajmakowy z gotową masą

Przepis na prosty mazurek kajmakowy z gotowej masy kajmakowej. Mazurek udekorowany migdałami i masą kajmakową będzie znikał z wielkanocnego stołu z prędkością rakiety, tak przynajmniej dzieje się u mnie.
Linia
Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana - ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez przepisu na białą kiełbasę. Można powiedzieć, że to symbol Świąt, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną nie jest trudny, warto samemu zrobić to danie.
Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Linia
Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Mazurek pomarańczowy i czekoladow y to coś, co lubimy, ale zdecydowaliśmy, że na Wielkanoc zrobimy jeden - to jest właśnie dla nas propozycja: mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową. Rodzina przy wielkanocnym stole będzie zachwycona!
Zupa cebulowa - jak zrobić najlepszą

Zupa cebulowa - jak zrobić najlepszą

To mój ulubiony przepis na zupę cebulową, a teraz dzięki niemu każdy się dowie, jak zrobić najlepszą zupę cebulową. :) Niektórzy sądzą, że zupa cebulowa to coś dużego, w sensie skomplikowanego z Francji, ale nic bardziej mylnego. To była zupa biednych ludzi, którzy oprócz cebuli, szklanki wina i bagietki na stole nie posiadali dużo więcej, oprócz dzieci :) Stąd zupa cebulowa jest prosta a składniki zwykłe.
Linia
Zupa cebulowa po francusku

Zupa cebulowa po francusku

Zupa cebulowa to kuchnia francuska, prezkonałem się o tym, gdy z ostatniego wyjazdu do Francji przywiozłam wyśmienity przepis na zupę cebulową. Smakuje cudownie i przywołuje malownicze widoki znad Sekwany. :)
Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?

Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?

Jak zrobić najlepszą pieczoną karkówkę? Korzystając z tego przepisu uda nam się to bez pudła. Przepis na pieczoną karkówkę, który polecam, przetestowałem i wykorzystuję na każde Święta. Bo jak można obchodzić Święta bez pieczonego mięsiwa? No nie da się :)
Linia
Sos tatarski na grilla

Sos tatarski na grilla

Sos tatarski... odkąd zaczęłam go robić nie mogę wyobrazić sobie grilla w naszej rodzienie bez tego sosu. Karkówka czy kurczak, nawet zwykła kiełbasa nabierają od razu innego smaku. Polecam sos tatarski jako doskonały dodatek do grillowanych mięs i wędlin. Jeśli ktoś nie próbował, to zachęcam.
Aromatyczny mazurek pomarańczowy

Aromatyczny mazurek pomarańczowy

Uwielbiam mazurki - niepozorne a takie pyszne. Mazurek pomarańczowy jest moim ulubionym. A w tym mazurku aromat pomarańczy jest tak intensywny, że aż wpływa na nasz nastrój przy wielkanocnym stole. Smacznego!
Linia
Mazurek pomarańczowy z marcepanem

Mazurek pomarańczowy z marcepanem

Jeśli ktoś lubi ciasto marcepanowe - ten mazurek będzie idealny. Przepis na mazurek pomarańczowy z marcepanem podała mi koleżanka - przetestowałam - jest pyszny. Święta tuż tuż, zatem polecam mój mazurek pomarańczowy z marcepanem
Zupa cebulowa dla początkujących

Zupa cebulowa dla początkujących

Zupa cebulowa była dla mnie swoistym poligonem doświadczalnym moich zmagań kulinarnych. Ze względu na prostotę polecam ją wszystkim początkującym kucharzom. To była pierwsza zupa, jaką gotowałam i wyszła od razu :) Takze nie ma co sie bać i warto brać się za przepis na zupę cebulową.
Linia
Sos tatarski z kaparami

Sos tatarski z kaparami

Polecam uniwersalny sos tatarski pasujący do wszelkiego rodzaju mięs i wędlin. Oczywiście nie ma on nic wspólnego z dawnymi czy obecnymi Tatarami, ale nazwa sos tatarski się przyjęła, więc nie ma co z nią walczyć. Lubię sos tatarski, choć zawiera majonez, a niestety majonez w dużej ilości nie jest zbyt zdrowy :( nad czym ubolewam, bo go bardzo lubię.
Pieczona karkówka – najprostszy przepis

Pieczona karkówka – najprostszy przepis

Pieczona karkówka jest wyśmienitym daniem nawet na uroczysty obiad. Podana z warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Pieczona karkówka to jedno z moich najbardziej ulubionych dań. A że domownicy też za nią przepadają, przyrządzam ją bardzo często.
Linia
Mazurek pomarańczowy na szybko

Mazurek pomarańczowy na szybko

To przepis na mazurek pomarańczowy, który jest tak szybki w przygotowaniu, że nie trzeba Wielkanocy, żeby się do niego zabrać. Oczywiście mazurki to ciasta, które najbardziej kojarzą nam się z wiosną i Wielkanocą więc serdecznie polecam mój mazurek pomarańczowy na tę okazję.
Zupa cebulowa na przeziębienie

Zupa cebulowa na przeziębienie

Zupa cebulowa to dobry sposób na wszelkiego rodzaju infekcje. Czy to jesień, czy to wiosna, to żeby być odpornym na wszelkie rodzaju infekcje trzeba się dobrze odżywiać. To prawda stara jak świat. Proponuję aromatyczną, łatwą w wykonaniu zupę cebulową.
ostatnio dodane
Pizza ala kurczak
Gwiazdka

Pizza ala kurczak

Dla małych i dużych głodomorów
Serowa rolada
Gwiazdka

Serowa rolada

Zachwyca swoim wyglądam, smakowo jest pyszna.
Sodowe placki
Gwiazdka

Sodowe placki

Polecam do przypicia mleko.
Schabowe z nadzienieniem chińskim
Gwiazdka

Schabowe z nadzienieniem chińskim

W sam raz na śiwięta, pokażmy inną odsłonę schabu
Zapiekanka z Leśnymi grzybami
Gwiazdka

Zapiekanka z Leśnymi grzybami

Zapewne jeszcze ktoś ma zamrożone grzyby ;-)
Śledziowa Sałatka
Gwiazdka

Śledziowa Sałatka

W sam raz na wigilię
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!