Polecamy dzisiaj:

Konkurs kulinarny - każdy wygrywa

Przepisy

Łosoś pieczony z pieprzem i kolendrą

Łosoś pieczony z pieprzem i kolendrą

Ryba jest dobra na wszystko. Ten slogan głosi starą prawdę o zbawiennym skutku spożywania ryb. Dzisiaj proponuję danie ze szlachetnej ryby, jaką jest łosoś pieczony. Nie każdy lubi łososia, jednak upieczony nabiera szlachetności, a dzięki przyprawom dobrego smaku. Polecam, oto mój łosoś pieczony.
Królewski makowiec

Królewski makowiec

Makowiec jest królem wśród wszystkich świątecznych wypieków. Nigdy nie może go zabraknąć na polskim stole. Wielkanoc kojarzy mi się wprawdzie najbardziej z babką wielkanocną, ale makowiec to jest dopiero to co lubię najbardziej i wszystkim polecam :)
Linia
Makowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym cieście

Makowiec - pyszne, słodkie ciasto dla prawdziwego domowego łasucha. Tak w kilku słowach można określić makowiec na kruchym cieście. Nie pieczemy go zbyt często. Jednak zbliżają się święta i w związku z tym makowiec to doskonałe ciasto na nasz stół.
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Makowiec jest dosyć wymagającym ciastem, dosyć czasochłonnym lecz z pewnością jego walory smakowe zrekompensują nam wszelkie niedogodności. Makowiec połączony z jabłkami to prawdziwa rewelacja.
Linia
Makowiec zawijany tradycyjny

Makowiec zawijany tradycyjny

Wspaniały smak dzieciństwa, mak z rozkoszą rozgryzany w zębach, tak właśnie kojarzy mi się tradycyjny polski makowiec. I dlatego kultywuje tę tradycję i piekę makowiec na potęgę w okresie świątecznym :)
Wielkanocna biała kiełbasa zapiekana

Wielkanocna biała kiełbasa zapiekana

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć białej kiełbasy. Taka biała kiełbasa zapiekana z pieczarkami smakuje pierwszorzędnie i po prostu mus na Wielkanoc ją zrobić. Od dawna robię ją na pewno co roku na Święta, ale w zwykły dzień też czasem wykorzystuję przepis. POlecam, bo jst sprawdzony i wychodzi naprawdę smaczna kiełbasa.
Linia
Makowiec - strucla

Makowiec - strucla

Święta za pasem, pomyślmy więc o świątecznych wypiekach. Polecam wspaniały makowiec, a właściwie struclę makową. Ładnie udekorowany makowiec może nie tylko zaspokoić apetyt ale również udekorować nasz świąteczny stół.
Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Mazurek kajmakowy z pomarańczowym akcentem

Niektórzy mówią, że mazurki powinno się przygotowywać na tydzień przed podaniem - będą wtedy bardzo kruche a jednocześnie delikatne. Ja niestety zawsze robię wszystko na ostatnią chwilę. W te Święta wielkanocne na moim stole zagości mazurek kajmakowy przygotowany wg poniżej receptury (już nawet nie pamiętam skąd mam ten przepis:(. Będzie pysznie!
Linia
Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Biała kiełbasa zapiekana z cebulą

Wielkanoc to dobry pretekst, żeby przypomnieć sobie przepis na białą kiełbasę zapiekaną z cebulą, choć ja akurat przyrządzam ją dosyć często, bo po prostu ją lubię :) Idę tutaj na łatwiznę bo po prostu kupuję białą kiełbasę parzoną i już nie muszę jej gotować, bo jest sparzona, wystarczy upiec.
Makowiec drożdżowy

Makowiec drożdżowy

Świąteczne, wykwintne ciasto, wspaniały smak, taki właśnie jest świąteczny makowiec. Niezbyt skomplikowane ciasto, ale sprawiające niektórym wiele trudności. Makowiec wg mojego przepisu jest może niełatwy, ale na pewno się uda.
Linia
Mazurek kajmakowy z orzechami

Mazurek kajmakowy z orzechami

Jest to przepis na nieco inny mazurek kajmakowy. Właściwie można o nim mówić mazurek orzechowy a masę kajmakową traktować jako niekonieczny dodatek. Ja piekąc ten mazurek na Święta często zostawiam go bez masy kajmakowej na wierzchu i bez żadnych bakalii. Jedyną dekoracją są orzechy, ale Wam tak nie polecam, czyli dajemy i masę kajmakową i orzechy włoskie.
Mazurek kajmakowy z gotową masą

Mazurek kajmakowy z gotową masą

Przepis na prosty mazurek kajmakowy z gotowej masy kajmakowej. Mazurek udekorowany migdałami i masą kajmakową będzie znikał z wielkanocnego stołu z prędkością rakiety, tak przynajmniej dzieje się u mnie.
Linia
Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana na Wielkanoc

Biała kiełbasa zapiekana - ciężko sobie wyobrazić Wielkanoc bez przepisu na białą kiełbasę. Można powiedzieć, że to symbol Świąt, przynajmniej u mnie w domu. Przepis na białą kiełbasę zapiekaną nie jest trudny, warto samemu zrobić to danie.
Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Najpiękniejszy mazurek kajmakowy

Jednym z symboli Wielkanocy w naszej kuchni jest mazurek, np. mazurek kajmakowy. To ciasto znane jest tylko w naszym kraju. W dawnych czasach gospodynie rywalizowały ze sobą o to, która piękniej udekoruje mazurka. Teraz tej rywalizacji nie ma ale i tak każda/każdy z nas chce aby jego mazurek był najpiękniejszy. Oto mój mazurek kajmakowy.
Linia
Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową

Mazurek pomarańczowy i czekoladow y to coś, co lubimy, ale zdecydowaliśmy, że na Wielkanoc zrobimy jeden - to jest właśnie dla nas propozycja: mazurek pomarańczowy z polewą czekoladową. Rodzina przy wielkanocnym stole będzie zachwycona!
Zupa cebulowa - jak zrobić najlepszą

Zupa cebulowa - jak zrobić najlepszą

To mój ulubiony przepis na zupę cebulową, a teraz dzięki niemu każdy się dowie, jak zrobić najlepszą zupę cebulową. :) Niektórzy sądzą, że zupa cebulowa to coś dużego, w sensie skomplikowanego z Francji, ale nic bardziej mylnego. To była zupa biednych ludzi, którzy oprócz cebuli, szklanki wina i bagietki na stole nie posiadali dużo więcej, oprócz dzieci :) Stąd zupa cebulowa jest prosta a składniki zwykłe.
Linia
Zupa cebulowa po francusku

Zupa cebulowa po francusku

Zupa cebulowa to kuchnia francuska, prezkonałem się o tym, gdy z ostatniego wyjazdu do Francji przywiozłam wyśmienity przepis na zupę cebulową. Smakuje cudownie i przywołuje malownicze widoki znad Sekwany. :)
Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?

Pyszna pieczona karkówka - jak zrobić?

Jak zrobić najlepszą pieczoną karkówkę? Korzystając z tego przepisu uda nam się to bez pudła. Przepis na pieczoną karkówkę, który polecam, przetestowałem i wykorzystuję na każde Święta. Bo jak można obchodzić Święta bez pieczonego mięsiwa? No nie da się :)
Linia
Sos tatarski na grilla

Sos tatarski na grilla

Sos tatarski... odkąd zaczęłam go robić nie mogę wyobrazić sobie grilla w naszej rodzienie bez tego sosu. Karkówka czy kurczak, nawet zwykła kiełbasa nabierają od razu innego smaku. Polecam sos tatarski jako doskonały dodatek do grillowanych mięs i wędlin. Jeśli ktoś nie próbował, to zachęcam.
Aromatyczny mazurek pomarańczowy

Aromatyczny mazurek pomarańczowy

Uwielbiam mazurki - niepozorne a takie pyszne. Mazurek pomarańczowy jest moim ulubionym. A w tym mazurku aromat pomarańczy jest tak intensywny, że aż wpływa na nasz nastrój przy wielkanocnym stole. Smacznego!
ostatnio dodane
Cannelloni ze szpinakiem i szynką
Gwiazdka

Cannelloni ze szpinakiem i szynką

Sprawdzony przepis na cannelloni z szynką i szpinakiem, pyszne włoskie danie, które zadowoli nawet najbardzej wybrednego gościa :)
Ryż zapiekany z jabłkami
Gwiazdka

Ryż zapiekany z jabłkami

Sprawdzony przepis na ryż zapiekany z jabłkami czyli wspaniała zapiekanka ryżowa. Idealne danie na sytą i cieplą kolację, szczególnie dla dzieciaków :)
Makaron tagliatelle z brokułami
Gwiazdka

Makaron tagliatelle z brokułami

Szybki i pyszny obiad, oto sprawdzony przepis na makaron wstążki z brokułami, czyli tagliatelle z brokułami. Smaczny i szybki obiad!
Kokosanki dla niemowląt
Gwiazdka

Kokosanki dla niemowląt

Smaczne i zdrowe kokosanki bez cukru i bez białek
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Gwiazdka

Tort z ciasta bananowego bez cukru

Tort przygotowany na roczek, w zdrowej wersji, aby dziecko również mogło posmakować.
Pancakes dla niemowląt
Gwiazdka

Pancakes dla niemowląt

Smaczne i szybkie placuszki na bazie maślanki. Idealne na śniadanie
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!