Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Tort auto

print Drukuj
Tort auto

Marta

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
0.0

0 ocen

Tort nadaje się idealnie na urodziny dziecka.

składniki

Biszkopt:
- 4 całe jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- kilka kropli olejku np. migdałowego

Krem:
- ok. 750 ml śmietany 30%
- 5 opakowań śmietan fix

Masa maślana do posmarowania tortu i mocowania dekoracji:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 kostki masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny

Dekoracja:
- ok. 500 g lukru plastycznego
- 5 okrągłych ciemnych ciastek
- biały pisak cukrowy
- kilka cukierków typu lentilki
- czekoladowe literki

sposób przygotowania

Biszkopt

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy (u mnie średnica 26cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.

 

 

Wykrawanie biszkoptu

Całkiem zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Następnie (okrągłe placki leżą jeden na drugim) kroimy biszkopt:

-  obu boków okrągłego biszkoptu odkrawamy paski grubości ok. 3-4 cm;

- pozostaje nam pas biszkoptu o zaokrąglonych końcach;

- z odciętych kawałków jeszcze odkrawamy po jednej trójkątnej końcówce (te końcówki nie będą nam potrzebne).

Odkrojone boki biszkoptu stanowić będą „budę” auta.

Nasączamy biszkopt ponczem przygotowanym z podanych składników.

 

 

 

 

Bita śmietana - ubijamy śmietanę 30% dosypując śmietan fix do uzyskania sztywnej konsystencji. Bitą śmietaną przekładamy duże części biszkoptów, od których odkrajaliśmy boki.

 

Osobno tworzymy budę auta - przekładamy bitą śmietaną części odkrojone i stawiamy je pionowo na większy posmarowany wcześniej biszkopt (łącznie jest to 6 kawałków ciasta), tzn. smarujemy bitą śmietaną kawałek górnego białego biszkopta i przyklejamy budę.

 

Masa maślana

Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ucieramy aż masa będzie gładka. Gotową masą smarujemy nasze auto od góry i po bokach. Masa maślana pozwoli na dokładne ułożenie na torcie lukru plastycznego. Zostawmy troszkę masy maślanej do przyklejenia dekoracji na gotowym torcie.

 

Ozdabianie

Mamy już prawie gotowe auto - brakuje karoserii. Lukier plastyczny dokładnie ugniatamy. Rozwałkowujemy go na cienki placek (grubości 3-4 mm). Lukier ostrożnie przekładamy na tort. Formujemy autko lekko dociskając lukier i likwidując pęcherze powietrza. Nadmiar lukru odcinamy ostrym nożem. Póki lukier jest wilgotny, możemy go dowolnie ozdobić. Masą maślaną przyklejamy lentilki jako światła w aucie z przodu i z tyłu. Okrągłe ciastka przyklejamy jako koła auta, nie zapominając o kole zapasowym z tyłu. Pisakiem malujemy drzwi i szyby. Literki układamy w dowolny napis.

Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!