pół szklanki cukru
4 jajka
pół szklanki zmielonych orzechów włoskich
pół szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Masa kajmakowa:
1 puszka gotowego masy krówkowej (40 dag )
2 szklanki śmietany kremówki 30 %
4 łyżki żelatyny
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania tortu
1. Wykonanie biszkoptu makowego: Białka należy ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać, dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 25 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.
2. Wykonanie biszkoptu orzechowego: Biszkopt orzechowy należy wykonać w ten sam sposób jak makowy. Upieczony wystudzić i przekroić na dwa krążki.
3. Wykonanie masy: Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać masę krówkową i ubijać, następnie dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie miksować.
4. Przełożenie: Przygotowaną masą należy przełożyć krążki biszkoptów. Posmarować również wierzch i boki tortu. Tort obsypać wiórkami kokosowymi. Gotowy tort wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.
5. Podanie: Po tym czasie tort pokroić i podawać. Smacznego.
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu