Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Torcik makowo-kokosowy

print Drukuj
Torcik makowo-kokosowy

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Idealny w smaku torcik makowo-kokosowy. Pięknie udekorowany będzie ozdobą naszego stołu. Możemy go również upiec dla gości.

składniki

Biszkopt makowy:

  • pół szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 12 dag mąki pszennej
  • 10 dag maku
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 
Masa budyniowa:

  • 25 dag masła lub margaryny
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • 5 łyżek cukru pudru 

Kulki kokosowe:

  • półtorej łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag wiórek kokosowych + 2 łyżki do obtoczenia

Dodatkowo:

  • płatki kokosowe ( 5 dag )

 

sposób przygotowania

Przepis na torcik makowo-kokosowy:

1. Biszkopt: Mak sparzamy, osączamy na sicie i mielimy w maszynce.

2. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy, na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy mak i delikatnie mieszamy.

3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.

4. Masa: Budynie rozpuszczamy w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie budyń dobrze studzimy.

5. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń i dokładnie ucieramy.

6. Kilka łyżek masy odkładamy do dekoracji i posmarowania wierzchu ciasta. Masą przekładamy biszkopt makowy. Wierzch smarujemy odłożoną masą, a wokół torcika wyciskamy rozetki.

7. Kulki: Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy wiórki, zagotowujemy cały czas mieszając. Z ciepłej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.

8. Kuleczki kokosowe układamy na rozetkach.

9. Tak przygotowany torcik oprószamy płatkami kokosowymi.

10. Torcik schłodzamy w lodówce. Gotowy kroimy i podajemy.

Pyszny torcik gotowy. Nic tylko jeść:) Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!