Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

print Drukuj
Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Taki torcik możemy upiec na różne okazje: imieniny, urodziny, czy poprostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Delikatne biszkopty przełożone pyszną masą budyniowo-brzoskwiniową. Polecam.

składniki
  • Biszkopt makowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki suchego zmielonego maku
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kokosowy:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki wiórek kokosowych
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki kakao
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Masa budyniowo-brzoskwiniowa:
  • 3 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki mleka
  • około 5 łyżek cukru pudru
  • 25 dag masła lub margaryny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • Dodatkowo:
  • kilka łyżek wiórek kokosowych
  • 5 dag mlecznej czekolady
sposób przygotowania

1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i dokładnie ubić, dodac żółtka i jeszcze chwilę ubić. Na koniec wsypać mąkę, mak i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Upieczony biszkopt dokładnie wystudzić.

3. W ten sam sposób upiec biszkopt kakowy i kokosowy. Również dokładnie wystudzić.

4. Przygotować masę: w połowie mleka rozmieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać budynie i gotować do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie dokładnie wystudzić.

5. Masło lub margarynę utrzeć na puszystą masę z cukrem pudrem, następnie dodać po łyżce budyniu i dokładnie utrzeć.

6. 3-4 łyżki masy odłożyć do posmarowania tortu.

7. Brzoskwinie dokładnie osączyć z syropu i pokroić w kostkę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

8. Krążki biszkoptowe przełożyć masą. Odłożoną masą posmarować wierzch i boki tortu.

9. Wiórkami kokosowymi obtoczyć boki tortu.

10. Czekoladę zetrzeć na tarce o dużych oczkach i posypać nią wierzch tortu.

11. Tort odstawić do stężenia do lodówki, najlepiej na całą noc.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!