rozczyn:
30 g drożdże
1 łyżka cukru
1/5 szkl mleka
ciasto:
25 dag mąki
3 jaja
4 łyżki cukru
1/2 szkl mleka
1 łyżka oleju sojowy
sól
skórka cytrynowa
smalec do smażenia
cukier puder do posypania
cukier waniliowy do posypania
1.Sporządzić rozczyn - drożdże rozetrzeć z cukrem, rozprowadzć letnim mlekiem, pozostawić do wyruośnięcia.
2.Jaja umyć, maką przesiać.
3.Cytrynę umyć we wrzącej wodzie, wytrzeć, otrzeć skórkę z cytryny na drobnej tarce.
4.Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem, dodac przesianą mąkę, wyrośnięty rozczyn, podgrzane mleko, sól i skórkę cytrynową.
5.Wyrabiać ciasto łyżką, dodając w małych porcjach olej, dobrze wyrobić.
6.Jabłka umyć, obrać, zetrzeć na grubej tarce lub pokrajać w ćwiartki następnie w plasterki.
7.Z białek ubić sztywną pianę.
8. Ciasto lekko wymieszać z pianą i jabłkami, pozostawić do wyrośnięcia.
9.Wyrośnietę ciasto kłaść łyżką na patelnię teflonową posmarowaną olejem, smażyć powoli z obu stron.
10.Po usmażeniu posypać cukrem pudrem połączonym z cukrem waniliowym.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu