Bardzo pyszna pizza na bardzo puszystym cieście. Przygotowałam ją na obiad i wszystkim bardzo smakowała. Sprawdzi się również na kolację lub przekąskę. Polecam ten pyszny przepis.
Ciasto:
2 i pół dag drożdży
1 łyżeczka cukru
około 150 ml ciepłej wody
półtorej szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
3 łyżki oleju
Dodatkowo:
1 kulka mozzarelli ( 12,5 dag )
1 puszka tuńczyka w oleju ( 25 dag )
4 łyżki kukurydzy
przyprawa do pizzy
zioła prowansalskie
ulubiony ketchup
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania blaszki
1. Ciasto: Drożdże rozpuścić z cukrem w ciepłej wodzie, wlać do mąki i wymieszać widelcem, ( nie zagniatać ). Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
2. Po tym czasie dodac sól i olej, zagnieść ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
3. Gdy ciasto będzie rosło przygotować pozostałe składniki: ser mozzarella osuszyć z zalewy i pokroić w plasterki. Kukurydzę i tuńczyka dokładnie odsączyć. Blaszkę o średnicy 23 cm posmarować cieniutko masłem.
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanej mąką stolnicy, wyłożyć do blaszki i posmarować ketchupem. Następnie wyłożyć kukurydzę i tuńczyka. Oprószyć ziołami.
5. Pizzę piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Pod koniec pieczenia na pizzę wyłożyć ser i piec aż się rozpuści.
6. Pizzę podawać udekorowaną ketchupem. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu