Kiedy robię pizzę domową przygotowuję ją na grubym cieście. Pizza na grubym cieście jest puszysta, pachnąca i naprawdę nie ma sobie równych! Oczywiście, kiedy zamawiam pizzę w restauracji, kosztuję również tę cienką, ale w domu, króluje pizza na grubym cieście!
Sos:
A oto pizza na grubym cieście w kilku krokach:
1. Drożdże rozkrusz w kubeczku, wlej wodę, mleko, dodaj szczyptę cukru, wymieszaj.
2. Do miski przesiej mąkę.
3. Do przesianej mąki wlej rozczyn drożdżowy, dodaj sól i oliwę.
4. Dokładnie wyrabiaj rękoma ciasto przez około 10 minut.
5. Odstaw ciasto na 30 minut w cieple, z dala od przeciągów.
6. Wyrośnięte ciasto uformuj w dowolny kształt, rozłóż na blasze i nakłuj.
7. Przygotuj sos: przecier wymieszaj z oliwą i resztą składników i tym wysmaruj pizzę.
8. Na pizzy ułóż ulubione składniki, na koniec posypując resztką żółtego sera.
9. Pizzę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 30 minut.
Pizza na grubym cieście to przysmak, który możesz przygotowywać z różnymi składnikami. Możesz robić różne wariacje na ten temat, bo grube ciasto według tego przepisu na pewno się uda! Smacznego!
Pierogi z kiszona kapustą i kaszą
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu