15 dag orzechów włoskich (drobno pokrojonych)
10 dag rodzynek
4 jabłka
4 jajka
pół szklanki cukru
Masa:
25 dag masła lub margaryny
cukier puder do smaku
2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy )
2 szklanki mleka
Polewa:
3 łyżka masła lub margaryny
odrobina gorącej wody
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
1. Wykonanie piernika: Mleko, cukier i masło przekładamy do garnka i zagotowujemy, następnie dokładnie studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy miód, mąkę, przyprawę, sodę, amoniak, żółtka, następnie dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
2. Wykonanie wkładki: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy je w kostkę, pokrojone zasypujemy cukrem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie do jabłek dodajemy żółtka, sodę, mąkę, orzechy i rodzynki, mieszamy. Następnie białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy je z ciastem. Ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczoną wkładkę studzimy.
3. Wykonanie masy: W pół szklanki mleka należy wymieszać budynie, pozostałe mleko zagotować, wlać rozpuszczone budynie i gotować do zgęstnienia. Wystudzić. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać zimny budyń i dokładnie utrzeć.
4. Przekładanie: Wystudzone placki przekładać masą tak, żeby wkładka bakaliowa znalazła się w środku.
5. Wykonanie polewy: Cukier mieszamy z garnku z kakao i odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, następnie dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia się składników. Polewa powinna nam wyjść gęsta i szklista. Gotową polewą smarujemy z wierzchu piernika i odstawiamy do zastygnięcia.
6. Podanie: Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu