Bardzo mięciutki i puszysty piernik, możemy go oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową, u mnie za namową moich córek na pierniku znalazła się polewa. Polecam ten pyszny przepis.
Ciasto:
6 jajek
30 dag masła lub margaryny
1 szklanka miodu
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
4 szklanki mąki pszennej
1 przyprawa do piernika
1 łyżeczka amoniaku
2 łyżeczki sody oczyszczonej
pół szklanki rodzynek
pół szklanki drobno pokrojonych orzechów włoskich
Polewa:
odrobina gorącej wody
3 łyżki masła lub margaryny
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do dekoracji
1. Mleko zagotowujemy z cukrem i masłem, następnie dokładnie studzimy.
2. Do wystudzonej masy dajemy miód, mąkę, przyprawę, sodę, amoniak, żółtka i dokładnie miksujemy, następnie wsypujemy orzechy i rodzynki.
3. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy je z ciastem.
4. Tak przygotowane ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
5. Piernik pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni, sprawdzamy go oczywiście suchym patyczkiem, czy jest upieczony.
6. Polewa: Cukier mieszamy z kakao i odrobiną gorącej wody, tak żeby powstała gęsta papka, dodajemy masło i chwilę gotujemy na małym ogniu cały czas mieszając. Następnie polewę zdejmujemy z ognia i mieszamy do połączenia składników. Polewa powinna być gęsta i szklista.
7. Gotową polewę smarujemy na pierniku i odstawiamy do zastygnięcia. Na koniec dekorujemy wiórkami kokosowymi.
8. Piernik kroimy i podajemy. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu