- 1 butelka piwa jasnego 0,5 l
- 3-4 łyżki oleju lub oliwy
- 3-4 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 1 łyżeczka majeranku
- pieprz, sól
Kurczaka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć olejem wymieszanym z przyprawami: roztartym czosnkiem, mieloną papryką, solą, pieprzem, majerankiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Dokładnie umyć butelkę z piwem i odkleić etykiety. Butelkę otworzyć.
Kurczaka wyjąć z marynaty, nałożyć go na na butelkę (tak, aby szyjka butelki wystawała na zewnątrz). Kurczaka na butelce ustawić w małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym, które należy postawić na dużej, płaskiej blasze (zapobiegnie to wylewaniu się i paleniu piwa z tłuszczem).
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180°C (termoobieg). Piec 1 godzinę do 1,5 godziny (w zależności od wielkości kurczaka).
Jeśli piwo nie wypływa z butelki, należy dosypać szczyptę soli do butelki,co powinno spowodować spienienie się piwa.
Pieczony kurczak miodowo - paprykowy.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu