Najlepiej smakują w pierwszym dniu po upieczniu, wtedy są bardzo chrupiące. Polecam przepis na te pyszne paluszki chlebowe.
Składniki na rozczyn:
Składniki na ciasto:
Dodatkowy składnik:
Przepis na paluszki chlebowe:
Drożdże rozcieram z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Następnie przykrywam czystą ściereczką i odstawiam na około 20 minut w ciepłe miejsce, żeby rozczyn ,,ruszył''.
Do mąki wbijam jajko, daję sól i rozczyn, zagniatam ciasto, stopniowo wlewając mleko. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na około godzinę żeby ciasto wyrosło.
Gdy ciasto już wyrośnie toczę z niego cieniutkie długie wałeczki na stolnicy posypanej mąką pszenną. Układam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę je około 20 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni.
Paluszki chlebowe gotowe. Życzę smacznego.
Chrupiące drożdżowe paluszki grissini.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu