Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi

print Drukuj
Tort makowo - migdałowy z kulkami kokosowymi

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Taki tort bardzo polecam. Jest pyszny i pachnący. Zapraszam:)

składniki

Biszkopt:

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki suchego zmielonego maku

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

kilka kropli olejku migdałowego

 

Krem:

2 pełne szklanki mleka

20 dag masła 82 %

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

5 dag białej czekolady

cukier puder do smaku ( ja dałam 4 łyżki )

 

Kulki:

pół szklanki mleka

10 dag wiórek kokosowych

2 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 łyżki wiórek kokosowych do obtaczania

 

Dodatkowo:

około 40 g płatków migdałowych

sposób przygotowania

1. Białka ubijam na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypuję cukier i ubijam aż się rozpuści, dodaję żółtka i olejek i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję mak, mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 23 cm. Biszkopt piekę około 25 -30 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Biszkopt sprawdzam suchym patyczkiem i studzę. Wystudzony przekrawam na dwa krążki.

2. Mąkę mieszam z wiórkami kokosowymi. W garnku zagotowuję mleko z cukrem, wsypuję wiórki i gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Masę lekko studzę i z jeszcze ciepłej formuję niewielkie kluki i obtaczam w wiórkach kokosowych. Wyjdzie około 17 kulek.

3. W połowie mleka rozpuszczam budynie, pozostałe mleko zagotowuję, wlewam rozpuszczone budynie i gotuję do zgęstnienia. Budyń dobrze studzę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Masło ucieram z cukrem pudrem na puszystą masę, dodaję stopniowo zimny budyń i dokładnie ucieram, na koniec wlewam płynną lekko przestudzoną czekoladę i dokładnie ucieram.

4. Kilka łyżek kremu odkładam do dekoracji, pozostałym kremem przekładam krążki ciasta, smaruję również wierzch i boki. Odłożonym kremem za pomocą rękawa cukierniczego wyciskam rozetki, tyle ile mamy kulek. Na każdą rozetkę wciskam kulkę. Cały tort posypuję płatkami migdałowymi.

5. Tak wykonany tort odstawiam do lodówki na kilka godzin żeby stężał. Po tym czasie tort kroję i podaję. Życzę smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!