Pyszna i bardzo słodka kremówka to ulubione ciasto mojej rodziny. Przepis już jest wiele razy sprawdzony to zapewniam, że zawsze się udaje. Polecam.
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na godzinę. Następnie dzielimy na dwie równe części, wałkujemy na posypanej mąką stolnicy, wykładamy do dwóch blaszek o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 45 minut.
2. Wykonanie kremu: Jajko i żółtka ucieramy z połową cukru na puszystą masę, wlewamy 1 szklankę mleka, wsypujemy mąkę i dokładnie miksujemy. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem waniliowym i pozostałym cukrem, zmiksowane składniki wlewamy przez gęste sito do gotującego się mleka, gotujemy energicznie mieszając do zgęstnienia kremu. Należy uważać, żeby krem się nie przypalił.
3. Krem lekko studzimy i przekładamy nim zimne placki. Ciasto oprószamy obficie cukrem pudrem. Odsatwiamy do zastygnięcia, po tym czasie kroimy podajemy. Smacznego.
Domowa kremówka z bitą śmietaną.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu