Te placuszki są bardzo słodkie ...no ale cóż nie można im się oprzeć. Ten deser najlepiej smakuje gdy sos czekoladowy wsiąknie trochę w placuszki. Dodam, że smakują na gorąco jak na zimno. Polecam ten pyszny przepis.
Ciasto :
2 jajka
1 szklanka zimnego mleka
półtorej szklanki mąki tortowej
3 łyżki masła lub margaryny
szczypta soli
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sos:
125 ml śmietanki kremówki 30 %
10 dag białej czekolady
Dodatkowo:
olej do smażenia
1. Ciasto: Masło lub margarynę należy roztopić i wystudzić. Następnie wszystkie składniki zmiksować na gładkie, bez grudek i dość gęste ciasto. W razie potrzeby dodać do ciasta mąki lub mleka. Następnie ciasto odstawić na 30 minut, żeby ,,odpoczęło ''.
2. Sos: Do miski wlać śmietankę i wrzucić połamaną na małe kawałki czekoladę, następnie rozpuścić w kąpieli wodnej cały czas mieszając, aż powstanie jednolity sos.
3. Smażenie: Na rozgrzanym oleju smażyć okrągłe placuszki po kilka minut z każdej strony. Usmażone osączyć dokładnie z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
4. Podanie: Gotowe placuszki polewać sosem i podawać.
5. Życzę smacznego.
Budyń truskawkowy na mleku owsianym
Jogurtowy z borówkami i bezami deser
Jabłka z rodzynkami i dodatkiem czekolady
drożdżowe placuszki na maślance
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu