Składniki na biszkopt:
4 łyżki cukru
3 jajka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki na masę serową:
50 dag serka homogenizowanego waniliowego
3 łyżki żelatyny
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku
Na gwiazdki:
8 kostek mlecznej czekolady
Dodatkowo:
1 galaretka o dowolnym smaku
1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo dodajemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec obie mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie mieszamy do ubitych jajek. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 25 cm. Piec około 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy.
2. Masa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Serek miksujemy z cukrem waniliowym i cukrem pudrem do smaku, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie miksujemy. Następnie wykładamy na biszkopt. ( Najlepiej do zamkniętej tortownicy). Wstawiamy do lodówki do stężenia.
3. Gwiazdki: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i za pomocą woreczka cukierniczego lub szprycy wyciskamy na papierze do pieczenia gwiazdki, następnie odstawiamy je do stężenia, najlepiej do zamrażalnika na kilka minut.
4. Gdy zastygną czekoladowe gwiazdki układamy dowolnie na serniku.
5. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i tężejącą zalewamy sernik.
6. Wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc.
7. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu