Biszkopt:
pół łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki zimnej wody
3 łyżki suchego maku
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki cukru
3 jajka
Masa śmietankowa:
cukier puder do smaku
1 łyżka żelatyny
1 szklanka śmietany kremówki 30%
1. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy, dodajemy żółtka i wodę, dokładnie ubijamy. Na koniec dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszamy.
2. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, o wymiarach 24 cm x 35 cm.
3. Biszkopt pieczemy około 15 minut w temperaturze 170 stopni. Z gorącego zdejmujemy papier i zawijamy w ściereczkę, dokładnie studzimy.
4. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.
5. Kilka łyżek ubitej śmietany odkładamy do dekoracji. Następnie na biszkopt rozsmarowujemy śmietanę i zwijamy roladę.
6. Odłożoną śmietaną dekorujemy roladę wyciskając za pomocą szprycy rozetki. Gotową roladę wstawiamy do lodówki do stężenia.
7. Po tym czasie kroimy i podajemy.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu