Jest to bardzo mięciutkie ciasto kefirowe, przełożone lekką śmietaną o lekkim smaku cytrynowym. Bardzo pyszne połączenie. Polecam.
Ciasto:
3 łyżki kakao
40 dag kefiru
szczypta soli
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
4 szklanki mąki pszennej
2 szklanki cukru
5 jajek
Masa:
1 szklanka śmietany kremówki 30%
1 łyżka żelatyny
sok z cytryny według uznania
cukier puder do smaku
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
1. Jajka ucieramy z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy pozostałe składniki i dokładnie ciasto miksujemy.
2. Tak przygotowane ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, o wymiarach około 24 cm x 35 cm.
3. Ciasto pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczone ciasto dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa blaty.
4. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i sokiem z cytryny do smaku, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.
5. Gotową śmietaną przekładamy ciasto, następnie oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy do stężenia masy.
6. Po tym czasie ciasto kroimy i podajemy.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu