Pyszne i niezwykle aromatyczne ciasto. Idealne do popłudniowej kawy lub herbaty.
Ciasto:
15 dag masła lub margaryny
5 jajek
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół szklanki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
pół szklanki cukru
Dodatkowo:
bułka tarta do posypania blaszki
masło do posmarowania blaszki
cukier puder do posypania
1. Żółtka ucieramy z masłem i cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy otartą skórkę z pomarańczy, obie mąki i proszek do pieczenia, całość dokładnie ucieramy.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy je z ciastem.
3. Keksówkę o wymiarach 35 cm x 11 cm x7 cm smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.
4. Tak przygotowane ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki.
5. Następnie ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Upieczone studzimy, oprószamy pudrem, kroimy i podajemy.
7. Smacznego.
Ciasto z masą kawową i jabłkami
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu