4 jajka
1 szklanka oleju
2 i pół szklanki mąki pszennej
półtorej szklanki cukru
1 szklanka wody przegotowanej i wystudzonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 kisiel truskawkowy
2 łyżki kakao
cukier puder do oprószenia ciasta
1. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, następnie na przemian dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, wodę i olej, dokładnie miksujemy.
2. Ciasto dzielimy na trzy równe części, do jednej dodajemy kakao i mieszamy, do drugiej dodajemy kisiel w proszku i mieszamy, trzecią część zostawiamy jasną.
3. Do foremki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy ciasto ciemne, następnie jasne, a na koniec różowe.
4. Ciasto pieczemy około godziny w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.
5. Ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu