Niezwykle pyszne ciasto. Idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Polecam na podwieczorek.
Biszkopt x 2:
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki mąki tortowej
pół szklanki cukru
Biszkopt z białek:
4 łyżki oleju
3 białka
3 łyżki cukru
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki mąki tortowej
Krem:
2 i pół szklanki mleka
2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )
3 żółtka
3 łyżki cukru pudru
25 dag margaryny ,, Kasia ''
1 cukier waniliowy
pół szklanki ajerkoniaku
15 dag wiórek kokosowych
Dodatkowe składniki:
64 sztuki herbatników
5 dag wiórek kokosowych
1. Biszkopty: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony wystudzić. W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt.
2. Biszkopt z białek: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubić do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać olej i chwilę ubić. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt z białek wystudzić.
3. Krem: Żółtka należy dokładnie wymieszać z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlewać wymieszane żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszać energicznie i gotować do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie wystudzić. Margarynę ,, Kasia '' należy utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i dokładnie utrzeć. Następnie dodać po łyżce kremu i cały czas utrzeć, dodać stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, całość utrzeć na puszysty krem.
4. Przekładanie: Jeden biszkopt posmarować kremem, następnie ułożyć warstwę herbatników ( 4 rzędy po 4 sztuki ), posmarować kremem i znów ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem i położyć biszkopt z białek. Biszkopt z białek posmarować kremem i ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem i położyć drugi biszkopt. Biszkopt posmarować kremem i ułożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować krem i posypać wiórkami kokosowymi. Tak przełożone ciasto wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.
5. Podanie: Gdy ciasto stężeje pokroić je w kostki. Powinno nam wyjść 16 sztuk.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu