Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Ciasto ,, Rafaello ''.

print Drukuj
Ciasto ,, Rafaello ''.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 16
Ocena:
0.0

0 ocen

Niezwykle pyszne ciasto. Idealne z filiżanką pysznej i aromatycznej kawy. Polecam na podwieczorek.

składniki

Biszkopt x 2:

4 jajka

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

pół szklanki mąki tortowej

pół szklanki cukru

 

Biszkopt z białek:

4 łyżki oleju

3 białka

3 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki mąki tortowej

 

Krem:

2 i pół szklanki mleka

2 budynie waniliowe ( bez cukru, na pół litra mleka każdy )

3 żółtka

3 łyżki cukru pudru

25 dag margaryny ,, Kasia ''

1 cukier waniliowy

pół szklanki ajerkoniaku

15 dag wiórek kokosowych

 

Dodatkowe składniki:

64 sztuki herbatników

5 dag wiórek kokosowych

 

 

 

sposób przygotowania

1. Biszkopty: Białka należy ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie wsypać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony wystudzić. W ten sam sposób upiec jeszcze jeden biszkopt.

2. Biszkopt z białek: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubić do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodać olej i chwilę ubić. Na koniec wsypać obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki o wymiarach około 25 cm x 21 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie ciasto piec około 25 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt  z białek wystudzić.

3. Krem: Żółtka należy dokładnie wymieszać z pół szklanki mleka i budyniami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, wlewać wymieszane żółtka z budyniami przez gęste sitko. Mieszać energicznie i gotować do zgęstnienia kremu. Krem dokładnie wystudzić. Margarynę ,, Kasia '' należy utrzeć na puszystą masę, dodać cukier puder i dokładnie utrzeć. Następnie dodać po łyżce kremu i cały czas utrzeć, dodać stopniowo ajerkoniak i wiórki kokosowe, całość utrzeć na puszysty krem.

4. Przekładanie: Jeden biszkopt posmarować kremem, następnie ułożyć warstwę herbatników ( 4 rzędy po 4 sztuki ), posmarować kremem i znów ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem i położyć biszkopt z białek. Biszkopt z białek posmarować kremem i ułożyć warstwę herbatników, posmarować kremem i położyć drugi biszkopt. Biszkopt posmarować kremem i ułożyć warstwę herbatników. Herbatniki posmarować krem i posypać wiórkami kokosowymi. Tak przełożone ciasto wstawić do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc.

5. Podanie: Gdy ciasto stężeje pokroić je w kostki. Powinno nam wyjść 16 sztuk.

 

Moje rady:

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Moje herbatniki były małe, o boku około 6 cm x 4,5 cm.

Tagi: Ciasta
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 16
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!